Mellemøstlige retter

Mellemøstlige retter – En af de steder hvor vi i det danske køkken har oplevet kæmpe inspiration fra over de sidste 25-30 år er fra Mellemøsten. Det er i min bog, noget af det bedste, der er sket i Danmark måske med undtagelse af Indiens og Thailands påvirkning af det danske køkken, som kommer op i samme liga. Jeg kan huske i mine unge dage, at noget af det bedste efter en sen tur ude var at slentre hjem af Shawarma street med duften fra Konya Kebab, Shawarma Palace og hvad ellers de små shawarme steder hedder, hvor det var sjældent at der smilede en smiley ud til én fra restaurationernes vinduer. Det var en dejlig tid, men nu bor jeg lidt for langt fra Shawarma street og min mave er nok også blive for sart til de steder. Fascinationen af det mellemøstlige køkken er der dog stadig. Nu foretrækker jeg bare selv at lege med opskrifterne. Nedenfor kan du finde 5 af mine favoritopskrifter fra det mellemøstlige køkken.

Musaka – lasagne uden pasta…

musaka
Musaka

Musaka er der nok flere der kender som moussaka, og de fleste danskere kender nok musaka fra det græske køkken. Musaka er nok en græsk ret – såvel som pizza efterhånden også er en dansk ret – men musaka stammer fra Mellemøsten. Hvorfra i Mellemøsten musaka stammer fra er uvist, men navnet er arabisk, og senere blevet optaget i både det græske og det tyrkiske køkken. Jeg tænker altid på musaka som en eksotisk variant af lasagne, men det ved vi jo godt det ikke er. Der er ikke noget pasta i retten men i stedet er auberginer.

Du kan finde opskriften på musaka ved at klikke på indledende link eller billedet af musakaen.

Tabouleh – Salat på arabisk

tabouleh
Tabouleh

Tabouleh er en klassiker i det arabiske køkken. På den arabiske halvø er tabouleh en ret, der spises lige så ofte som tomatsalat eller icebergsalat. Det der bare er forskelligt er, at tabouleh er meget mere lækkert end klassiske danske salater, og grunden er simpel. I de sydlige lande har de bare nogle noget lækre råvarer eller det har de haft traditionelt set. Nu har vi – heroppe i norden – heldigvis også fået fingrene i krukken med guld for enden af regnbuen – eller er det krukken med alle de lækre råvarer 🙂

Tabouleh er en salat, der er lavet på couscous eller bulgur. Du kan finde opskriften ved at klikke på billedet af tabouleh eller  billedet til højre af tabouleh.

Humus – når Mellemøsten kan skabe innovation i Norden

humus

Humus er en klassisk mellemøstlig ret. Det er en mos eller puré, der er lavet på kikærter, og selve ordet humus er arabisk og betyder kikært. Det er blevet brugt som tilbehør i mange mellemøstlige retter, og ja der har jeg også brugt det meget. Men min absolutte favoritbrug af humus er faktisk på noget traditionelt som rugbrød. Det er pænt sagt genialt. Med et rigtig lækkert hjemmelavet rugbrød, så behøves der ikke være mere på toppen end humus, men det kan eventuelt kombineret med et par stykker lækre oksepegepølseskiver. Det er super lækkert. Jeg ville gerne tage æren for denne kombination, men det er min far, der har lært mig denne måde at bruge humus på.

Tak far 🙂

Shakshuka – den hemmelige tomatret med æg

shakshuka

Shakshuka er en af de lidt mere hemmelige retter i det mellemøstlige køkken. Jeg ved ikke om det er fattigmandsspise og ikke sådan en ret man er superstolt af – eller hvad det er, der gør at shakshuka ikke er så kendt. Eller også er det fordi det ikke er fra det helt traditionelle mellemøstlige køkken – retten stammer nemlig fra Israel og Tunesien. Tunesien hører naturligvis ikke til Mellemøsten, men det gør Israel, men mange retter traditionelle retter fra mellemøsten kan spores tilbage til det libanesiske køkken eller det persiske. Og nu er Israel jo ikke ligefrem kendt for at have det bedste forhold til hverken Libanon eller Iran.

Shakshuka er en ret der består af en krydret tomatsauce og porcherede æg. Retten skal både laves på stegepande og i ovnen, så sørg lige for at din stegepande er klar på at komme i ovnen inden du kaster dig i lag med shakshuka.

Samosa – fantastisk med eller uden kød

samosa

Samosa er en sag for sig selv. Når du ser den kan du nemt forveksle den et stykke kage eller lignende. Første gang jeg smagte samosa var i den store by Mombasa, der ligger ved kysten i Kenya. Dengang fik jeg Samosa med oksekød. Den opskrift du får her er uden kød, men du kan nemt tilføje noget hakket oksekød, du har stegt og krydret. Der er også mange, der serverer samosa med kylling, og så er der naturligvis alle dem, der spiser samosa som en vegetarret, og der er den også vildt lækker. Problemet ved samosa er at ulig retterne ovenfor, så er der rigtig mange tomme kalorier i retten.

Men smagen af samosa er super lækker – du kan finde opskriften ved at klikke på billedet af samosaerne eller klikke på det indledende link.

Det var dagens 5 favoritretter fra Mellemøsten – Du kan også se 5 opskrifter til kartoffelretter, der ikke skal være kogte hvide kartofler – her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrifter fra HurtigMums

Temaartikler fra HurtigMums

Cookie indstillinger
Annonce