Hjemmelavet æblegrød med vanilje

æblegrød

Æblegrød – opskrift

Samlet tid: 25 minutter
Antal: 6 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Når jeg laver æblegrød i dag, så må jeg indrømme, det er den fine udgave. Jeg kan ikke lide at tygge i seje skræller, og jeg elsker den fine smag af vanilje. En æblegrød bliver dog aldrig mere smagfuld end æblet, der bliver brugt. Der findes flere æbler, der egner sig fortrinligt til grød – Gråsten, Cameo, Filippa, Belle de Boskoop, Guldborg og Cortland er gode valg, men der findes sikkert mange andre.

Ingredienser

  • 1 kg æbler
  • 75 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • Lidt vand

Sådan gør du

  • Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i tynde både eller små tern alt efter ønske.
  • Skyl æblestykkerne, og kom dem i en gryde med det vand, der hænger ved og evt. lidt mere – ikke mere end ½ dl.
  • Kog æblerne under låg, til de er kogt ud – det er svært at sige, hvor lang tid det varer, for det kommer an på æblesorten, hvor god den er til at koge ud. Men omkring 10-15 minutter.
  • Skrab imens kornene ud af vaniljestangen, og gnid dem med ca. 1 skefuld af sukkeret, så kornene skilles ad.
  • Tilsæt vaniljekorn, vaniljestang og sukker, når æblerne er kogt ud, og kog videre, til grøden har den rigtige konsistens – hvis du har valgt æbler, der har svært ved at koge ud, så giv grøden en tur med stavblenderen. Husk blot at tage vaniljestangen op inden.
  • Smag evt. til med mere sukker.
  • Hæld grøden over i en skål, og lad den køle af.

Noter

Æblegrøden kan serveres helt afkølet med mælk og evt. lidt fløde. Eller den kan serveres lun med en kugle vaniljeis og måske et drys høvlet chokolade – se det er en fin dessert!
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Lidt om denne æblegrød opskrift

Æblegrød er en ret bestående af udkogte æbler og sukker”, står der i Wikipedia. Så kan det da vist ikke siges mere kedeligt. Næ, hør nu, æblegrød er en skøn og velsmagende dessert, som har eksisteret i Danmark altid … eller ca. deromkring.

Jeg kan i hvert fald tydeligt huske æblegrød fra min barndom. Dengang fik vi nemlig to retter mad til hverdag. Det lyder måske fint, men egentlig var det for at spare på det dyre kød, men stadig gå mæt fra bordet. Æblegrød var én af de hverdagsdesserter, vi fik jævnligt. Hverdagsversionen, vel at mærke. Den fine version blev brugt til æblekagen, når der kom gæster.

Hvordan laver man hjemmelavet æblegrød?

Hjemmelavet æblekage laves nemlig fra gammel tid i to versioner. Den fine udgave og den daglige udgave. Den daglige udgave blev kogt af uskrællede æbler – nedfaldsæbler. Der blev sparet på sukkeret, der blev tilsat vand, og den blev jævnet med kartoffelmel. Så blev der mere af den, og den blev dermed billigere. Så var der æblegrød til et par dage eller tre.

Vi fik dog æblegrød af skrællede æbler, men resten var lige efter bogen.

Den finere variant kom der kun så meget vand ved, at de skrællede æbler ikke sved på. Der kom mere sukker i samt vaniljekorn.

Sidst opdateret: 22. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter