Ærtesuppe

“Tågen var tyk som ærtesuppe, så vi måtte holde ind til siden og vente på, at den lettede.”

Ja, det tror pokker, for hvis tågen er tyk som ærtesuppe, så kan man ikke kigge igennem den overhovedet.

I hvert fald ikke de ærtesupper jeg har set eller lavet, for de har alle en fantastisk flot grøn farve. Ærtesuppe kan tilberedes som en kold eller varm ret. Til forret, natmad, frokost, og med et godt, rustikt brød til også som en hovedret.

Opskrift på ærtesuppe med bacon

ærtesuppe

Ærtesuppe med bacon

Samlet tid: 25 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Denne ærtesuppe kan spises både varm og kold, det er sådan set op til dig, hvordan du ønsker at servere den.

Ingredienser

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 500 g ærter – friske bælgede eller fra frost
  • 1 tsk. tørret timian eller 3 spsk. friskhakkede timianblade
  • 5-6 dl grøntsagsbouillon – hvis du ikke allerede bruger den fra Urtekram så prøv den. Den smager bedre og den er lavet på ægte råvarer og ikke kunstige smagsstoffer.
  • 1 dl piskefløde
  • 4 skiver bacon
  • 2 skiver ciabattabrød eller andet lyst brød – evt. ekstra brød hvis du vil servere suppen som hovedret
  • 4 tsk. ristede cashewnødder med salt
  • 1 håndfuld persille
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Hak løg og hvidløg fint, og svits dem i olivenolien, uden at de tager farve.
  • Tilsæt ærter, timian og bouillon.
  • Lad det hele simre i 6-7 minutters tid.
  • Blend suppen.
  • Smag til med fløde samt salt og peber.
  • Lad suppen køle af, hvis den skal serveres kold.
  • Rist baconskiverne helt sprøde på en tør pande, og bræk dem i mindre stykker.
  • Skær ciabattabrødet i tern, og rist dem på en pande evt. tilsat lidt fedtstof.
  • Portionsanret suppen i små suppeskåle, og top med bacon, brødcroutoner, cashewnødder og en dusk persille.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Ærtesuppe med kammuslinger

I stedet for brødcroutoner, bacon, cashewnødder og persille, kan du riste ca. 3 kammuslinger – afhængig af størrelse – pr. person. Kammuslinger skal ristes ½-1 minut på hver side – igen afhængig af størrelse – i lidt fedtstof.

Blend ½ bdt. persille med 1 dl olivenolie. Sprinkl persilleolien i cirkler oven på den portionsanrettede suppe, og læg kammuslingerne i midten. Pynt evt. med lidt ærtespirer. Serveres varm eller lun med brød til.

Kold ærtesuppe med champagne

En anden mulighed er at komme champagne i suppen – og flødeskum. Den serverer jeg altid kold.

  1. Følg opskriften på ærtesuppe med bacon fra pkt. 1 – 5. Blend en blendet, moden avocado i den blendede suppe. Avocadoen smager skønt sammen med suppen, og den giver suppen en god konsistens. Køl suppen helt af – mindst 4 timer.
  2. Rør nu ca. 3 dl champagne forsigtigt i suppen. Du kan også bruge danskvand med citrus, hvis suppen skal være alkoholfri.
  3. Servér med en god klat flødeskum og lidt friske ærter.
  4. Spis brød til – for eksempel verdens bedste brød eller brød bagt på blomkålsris.

Tip: Hvis ud har travlt, så kom suppen i en flad metalbeholder – eller flere – og stil den i fryseren i ca. ½ time, så er den kold.

Sidst opdateret: 23. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter