Bagna cauda

Bagna Cauda er en italiensk ansjosdip – nærmere bestemt fra Piemonte. Hvis du allerede nu ”bladrer” videre, fordi der står ’ansjos’, så snyder du altså dig selv for en skøn smagsoplevelse.

bagna cauda

Jeg hader ansjoser! Eller det troede jeg, jeg gjorde, indtil jeg første gang smagte salsa verde – som i øvrigt også er en italiensk dip – for det er helt anden smag, du får, end den du får, når du lader ansjosen oven på for eksempel wienerschnitzlen glide ned gennem halsen.

Ansjosen har sin ret – eller nærmere pligt – til at være der. Når den bliver blended og smeltet sammen med de øvrige ingredienser, så giver den en fedmefyldt og let salt smag, som du ikke opnår på nogen anden måde.

Bagna cauda – opskrift

Salsa verden gav mig mod på at prøve andre opskrifter med ansjoser i, som for eksempel vitello tonnato og bagna cauda, som du får opskriften på her.

Ingredienser til bagna cauda til 3 personer

  • 1 glas ansjoser – ca. 50 g drænet vægt
  • 1 knsp. salt
  • 5-6 fed hvidløg
  • 2 dl olivenolie
  • 50 g smør eller 1 dl yoghurt, hvis du gerne vil spare på fedtet, eller halvt af hver, hvis du ikke kan bestemme dig. Hvis du kommer yoghurt i, skal den tilsættes til sidst. Altså imellem pkt. 5 og 6.

Sådan tilbereder du bagna cauda

  1. Hak ansjosfileterne fint.
  2. Stød salt og hvidløgsfed i en morter.
  3. Kom ansjoser, salt, hvidløg, olie og smør i en lille kasserolle eller lignende, og lad det smelte sammen i nogle minutter – det skal ikke bulderkoge, blot simre lige så fint i en 5 minutters tid sådan cirka.
  4. Blend puréen, hvis du synes, der er for grove stykker i.
  5. Tag gryden af varmen.
  6. Hæld den lune bagna cauda over i en skål, og sæt skålen på et spritblus, så den kan holde sig varm.

Bagna cauda bruges sædvanligvis til at dyppe friske grøntsager i som en snack. Det kan være gulerødder, forårsløg, slik- eller sukkerærter, radiser, asparges, fennikel, peberfrugter, bleg- eller bladselleri, minimajs, glaskål, kinaradise osv. Men den smager også godt at dyppe brødet i, når du f.eks. får flute eller ciabattabrød til salaten eller forretten.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 5 minutter

Sidst opdateret: 24. august 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også disse opskrifter