Gløgg

Gløgg er det nemmeste i verden at lave. Man køber et sæt med vin, ekstrakt og en pose mandel-rosin-mix, kommer det i en gryde og bringer det hele til lige før kogepunktet … Nemt og hurtigt! Hmmm – men du kan også lave det fra bunden, og få en noget mere eksklusiv smagsoplevelse.

Selvfølgelig skal du ikke hen at brygge vin – med mindre du gør det i forvejen og har en egnet på lager – og du kan også godt købe mandelsplitter, hvis du ikke orker at smutte mandler og snitte dem selv. Men gløgg-ekstrakten, den skal du lave selv – helt uden frugtsaft fra koncentrat, citronsyre, kaliumsorbat og natriumbenzoat …

Annonce

gløgg

Gløgg med hjemmelavet gløgg-ekstrakt

Gløgg-ekstrakten er den, der gør hele forskellen. Derfor skal den også gives gode ingredienser, en kærlig hånd og tid. Det kan være en god idé at lave den dagen før, så den får god tid til at trække. Hvis du ikke har så meget tid, så kan du “nøjes” med 4 timers trækning.

Ingredienser til ekstrakt til 6 glas

  • 2½ dl vand
  • 1 tsk. revet citronskal
  • 1 tsk. revet appelsinskal
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 spsk. appelsinsaft
  • 2 hele nelliker
  • 1 hel kanelstang (en af de korte ikke de lange)
  • 1 stjerneanis
  • 2 kardemommefrø
  • 1 tsk. sukker

Sådan laver du hjemmelavet gløgg-ekstrakt

  1. Kom alle ingredienserne i en gryde, og bring det til kogepunktet, hvorefter det simrer under låg i ca. 1 time. Rør rundt indimellem.
  2. Hæld det i en skål, og lad det trække tildækket i mindst 4 timer, men gerne til dagen efter.
  3. Si ekstrakten.

Ingredienser:

  • 100 g rosiner
  • 1 dl snaps
  • 70 g mandler
  • Gløgg-ekstrakt
  • 75 cl kraftig rødvin
  • 1 dl portvin
  • 65 g rørsukker

Sådan laver du gløgg

  1. Sæt rosinerne i blød i snapsen – de har godt af at trække ½-1 døgn, men mindre kan også gøre det.
  2. Smut mandlerne, og hak dem groft.
  3. Bland ekstrakt, rødvin, portvin, sukker, rosiner med snaps og mandler sammen i en gryde, og bring det til lige før kogepunktet – gløgg må ikke koge.
  4. Smag evt. til med ekstra sukker.

Hvid gløgg

Er du ikke vild med rødvin, kan du bruge hvidvin i stedet. Bruger du hvidvin, så brug også en hvid portvin eller eventuelt en hvid rom. Skift eventuelt de mørke rosiner ud med de gule/brune, hvis du kan få fat i nogle.

Alkoholfri gløgg

Skal gløggen være alkoholfri, så skift rødvinen ud med hyldebær- eller solbærsaft, som du også kan sætte rosinerne i blød i. Og selvfølgelig skal der heller ikke tilsættes portvin.

En juledrik

Gløggen har en oprindelse, der ligger langt tilbage i tiden, men det har ikke altid kun været til jul, den blev nydt. Det er først kommet til siden slutningen af det 19. århundrede.

Oprindeligt er gløgg varm, krydret og sødet vin. Så vores ”unoder” med at lave den alkoholfri har faktisk intet med gløgg at gøre. Dog har nutidens variant et noget højere alkoholindhold end den oprindelige variant havde, så i virkeligheden var den måske en mellemting mellem vores alkoholfri gløgg og vores julegløgg.

Forberedelsestid: 4 timer

Tilberedningstid: 15 minutter

Julen er en dejlig tid, og der er rigtig meget sødt og godt i julen. Når julen så er ovre er det tid til faste. Men det er ikke noget vi skal bekymre os om her i julen. Se andre juleretter fra HurtigMums som for eksempel vaniljekranse, pebernødder, jødekager og klejner.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Gløgg
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here