Kransekage

Kransekage hører fest og højtidelighed til. Kransekage serveres til nytår, ved vielser og barnedåb eller til jubilæet med et lille glas asti eller lignende til.

Årsagen er nok den, at rå marcipan er en forholdsvis kostbar affære, for det er i hvert fald ikke, fordi det er svært at lave, eller fordi det tager særlig lang tid. Dog kan det godt betale sig at give ”dejen” hviletid, da det gør den nemmere at arbejde med og gør resultatet pænere.

Annonce

kransekage

Kransekage opskrift

Når jeg laver kransekagestykker, bruger jeg min røremaskine, det reducerer arbejdsbyrden, men en elpisker kan også sagtens bruges, dog synes jeg, det er svært at ælte det pr. håndkraft.

Det skal du bruge til 14 stykker kransekage

  • 500 g marcipan
  • 100 g flormelis
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 100 g pasteuriserede æggehvider

Glasur ingredienser

  • 150 g flormelis
  • 2 spsk. kogende vand

Sådan laver du kransekage

  1. Tænd ovnen på 200° C.
  2. Findel marcipanen ved at smuldre eller rive den ned i skålen. Rør flormelis og vaniljesukker i, og tilsæt derefter æggehviderne lidt efter lidt, indtil massen er ensartet.
  3. Hæld kransekagemassen i en pose beregnet til fødevarer, og klip et hul i det ene hjørne på ca. 2 cm i diameter.
  4. Sprøjt kransekagen ud i lange stykker. Skær stykkerne i 14 lige lange stænger, og form den til den klassiske, trekantede kransekageform. Læg dem på bagepladen med bagepapir, og bag dem i 8-10 minutter. Lad dem herefter køle af.
  5. Rør en glasur af flormelis og vand – den skal være så tyk, at den kun lige kan presses ud af en frysepose (eller en tylle) med et lille hul på størrelse med en tændstik.
  6. Pynt kransekagestykkerne med glasuren ved at køre sprøjteposen i zigzag hen over dem. Lad glasuren størkne, inden kransekagen serveres.

Tip I: Hvis du lader marcipanen hvile i ½-1 time, er den nemmere at forme.

Tip II: Du får et pænere og glattere resultat, hvis du former kransekagestykkerne med fugtige fingre, så skyl dem i en smule koldt vand.

Tip III: Kransekagestykker skal være bløde og lækre i midten og sprød udenpå.

Hvorfor bruge pasteuriserede æggehvider

Du behøver ikke bruge pasteuriserede æggehvider, for det første er danske æg salmonellafri, for det andet bliver kransekagestykkerne jo bagt. Men det er bare nemmere. Pasteuriserede æggehvider kan du få på flaske, og så står du ikke med 2-3 æggeblommer bagefter.

Til gengæld står du med en smule pasteuriseret æggehvide, men det er mindre end æggeblommerne. En æggehvide fra et æg af gennemsnitsstørrelse vejer ca. 40 g.

Kransekage med nougat

Vil du gøre lidt ekstra ud af dine kransekagestykker, kan du fylde dem med nougat. Det gør du ved at lave et snit i de rå kransekagestykker, brede dem lidt ud, fylde dem med nougat og til sidst lukke dem igen og folde dem til et trekantet kransekagestykke.

Når de er bagt, kan du evt. skære dem over, så det kan ses, at de er fyldt med lækker nougat. Til den her portion skal du bruge ca. 100 g nougat.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 10 minutter

 

 

 

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Kransekage
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here