Pandekager

pandekager med øl

Opskrift på gammeldags pandekager

Samlet tid: 35 minutter
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Antal: 8 pandekager
Kalorier: 116kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Uanset hvem der har opfundet de flade kager, så tager jeg hatten af for hende. De flade kager indbyder bare til hygge i familiens skød. De kan få humøret op på en grå efterårsdag eller en kold og mørk vinteraften. Så kom i gang med hulebyggeriet, klippe-klistre ved spisebordet og pandekager – masser af dem. Måske du bare skal lave dobbeltportion med det sammen. Her får du i hvert fald opskriften på en enkelt portion, der giver cirka 8-10 klassiske og gammeldags pandekager.

Ingredienser

  • 2 dl hvedemel
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 knsp. salt
  • 3 dl mælk
  • 1 æg
  • Smør til stegning

Sådan gør du

  • Først blander du alle de tørre ingredienser i en skål.
  • Så tilsætter du mælk lidt ad gangen. Pisk pandekagedejen godt, så du undgår klumper. Det er nemmest og hurtigst med en elpisker.
  • Tilsæt æg til sidst, og rør godt rundt, til dejen har den rette konsistens.
  • Varm panden, smelt smør, og fordel den første omgang pandekagedej. Min pande tager ca. ¾-1 dl dej. Hvis du vil undgå, at den første bliver en mandagspandekage, skal du sørge for, at panden er ordentlig varm, inden dejen hældes på.
  • Vend, når der ikke er mere “våd dej”, og steg færdig på den anden side.

Video

Noter

Hvis du synes de bliver for tykke, så hæld lidt mere mælk i dejen.
Nedenfor kan du se næringsindholdet pr. pandekage.

Nutrition

Kalorier: 116kcal | Kulhydrat: 21g | Protein: 5g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Kolesterol: 22mg | Natrium: 25mg | Kalium: 91mg | Fiber: 1g | Sukker: 2g | Calcium: 54mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Pandekager er vel nok den dessert eller ”kage”, der er mest populær i Danmark.

pandekager

Både pandekager og chokoladekage er så populære, at de har deres egen dag, hvor vi kan fejre dem. Chokoladekagens dag er 27. januar. Pandekagens dag er tirsdag efter fastelavn. Det er en vigtig dag, så husk at note den i kalenderen 🙂

Hvem der opfandt den første pandekage, og hvor det skete, ved man ikke. Der er fundet spor af kornbaserede kager helt tilbage fra stenalderen. I Europa menes grækerne og romerne at være de første der lavede pandekager, som vi gør det i dag.

Du kan servere gammeldags pandekager med sukker og syltetøj eller sirup. Nå ja, så kan du også lave min egen favorit og servere med is og lidt chokoladecreme ovenpå. Uanset hvilket tilbehør du vælger, så skal det nok blive en succes og dobbelt succes, hvis der er børn tilstede.

Hvordan laver man pandekager – 5 ekstra tips

Her er nogle små, nemme tricks fra HurtigMums, du kan bruge for at dine pandekager bliver endnu bedre.

  1. Hvis skifter en spiseskefuld af melet ud med en spiseske kakaopulver, kan du lave chokoladepandekager.
  2. Benyt et varmt fad eller varme tallerkener til servering – så slipper du for, at pandekagerne bliver kolde – i hvert fald ikke lige så hurtigt.
  3. Tilføj lidt danskvand til dejen, så bliver de endnu mere luftige og lette.
  4. Som smag kan bruges vaniljesukker, kardemomme, revet appelsinskal, hyldeblomstsaft og meget mere.
  5. Du kan bruge øl i stedet for mælk – eller halvt mælk, halvt øl. Det gør dem mere sprøde. Jeg ved ikke hvorfor. Det må være fødevarekemi. Du kan bruge almindelig øl, hvidtøl eller alkoholfri øl.

Fordelen ved at bruge en pandekagepande

En almindelig stegepande kan klare opgaven – men du får bedre resultat hvis du vælger en pandekagepande. En fordel ved pandekagepanden er den lave kant – som gør det nemmere at vende pandekagen. Det er uanset om det er med paletkniven, eller hvis du er mesteren der vender dem med et kast i vejret. De er også tyndere end traditionelle pander, hvilket giver en hurtigere og mere effektiv varmefordeling, hvilket er essentielt når du laver pandekager (du får et mere ensartet resultat).

De fleste pandekagepander er udstyret med en non-stick belægning, der gør det lettere for pandekagen at slippe når den skal vendes. Så undgår du også at de går i stykker undervejs. Samtidig bliver rengøringen også meget nemmere. Pandekagepanden kan bruges til alle type pandekager, både madpandekager og dessertpandekager, men er grundet den lave kan også ideel til f.eks lækre omeletter (gør det lettere at få din omelet fra panden til tallerknen).

Vi anbefaler pandekagepande fra vores partner KitchenOne.dk – se deres pandekagepande-udvalg her. Et bredt sortiment fra få hundrede kroner og op.

Glutenfri pandekager

Der er mange danskere, der ikke har det godt med gluten, men det betyder ikke, de skal gå glip af en god omgang gammeldags pandekager. For at lave dem glutenfri skal du blot erstatte én ingrediens i ovenstående opskrift.

Du skal nemlig erstatte hvedemel med fuldkornsrismel. Hvis dit lokale supermarked ikke har fuldkornsrismel på hylden, så kan du købe fuldkornsrismel her hos Helsebixen.

Pandekager uden mælk

Hvis du har problemer med laktose, så kan du erstatte mælken med sojamælk, kokosmælk, mandelmælk eller med halvt (dansk)vand halvt øl. Uden mælk kan du sagtens også få lækre pandekager.

Pandekager uden æg

Er du veganer, vil du naturligvis gerne undgå både mælk og æg, plus du skal finde noget andet at bage i end smør. I stedet for ægget kan du bruge ½ tsk. bagepulver, og i stedet for smørret kan du bruge 100 % plantebaseret margarine. Server dem med friske bær og/eller sukker og marmelade

Pandekagemix

Hvis det skal være helt nemt, så er der en mulighed for at bruge pandekagemix. Der findes en række forskellige udviklere af pandekagemix. Generelt så er det lidt nemmere, og ofte skal man ikke gøre andet end at tilføje vand til det færdigblandede pandekagemix.

Du kan med stor sandsynlighed købe en helt almindelig Maizena variant eller lignende i dit lokale supermarked. Der er dog også andre lidt mere interessante muligheder:

Pandekagemix med højt proteinindhold – Her er der i min optik særligt et produkt der er interessant, og det er Bodylabs variant. Her får du 31 gram protein per 100 gram. Normalt siger man pandekager har lige omkring 10 g protein. Bodylab har i øvrigt tilføjet muligheden for en lang række smagsvarianter som hvid chokolade, peanutbutter, banan, kokosnød og mange flere

Se videoen på hvordan du laver lækre pandekager med pandekagemix fra Bodylab her.

Glutenfri pandekagemix – Denne type pandekagemix henvender sig til dem med glutenallergi eller af anden årsåg ikke vil bruge gluten. Vi har prøvet en variant fra Orgran, der hedder Buckwheat (boghvede) pancake mix. Den var faktisk ganske glimrende, og det syntes vores børn også, så den kan vi også anbfale. 

Sunde eller usunde

Noget så lækkert kan næppe være sundt, og der er da også noget fedt i – fordi vi steger i smør – og hvidt mel er jo også en del udskældt, men derudover … usunde som i skadelige er de ikke, hvis ikke du spiser dig mæt i dem dagligt. Det er nok mere fyldet vi kommer i, der tager prisen for det usunde.

Men tjek selv varedeklarationen, som den ville se ud, hvis du kunne hente en pakke hjemmelavede pandekager efter førstnævnte opskrift i dagligvarebutikken.

pandekager varedeklaration

Deklaration

Ingredienser

Letmælk, konventionel (ikke-økologisk); HvedemelÆg, høne, frilands høns, rå; Smør, saltet; Sukker, stødt melis (saccharose); Salt, bordsalt (jodberiget);
Hertil kommer jo så syltetøj, is, chokolade, sukker, sirup, eller hvad du serverer pandekagerne med.

Protein pandekager – lidt sundere er de da

En anden variant som de fleste opfatter som meget sundere er protein pandekager. Her er proteinindholdet ofte dobbelt så højt, og der er markant færre kalorier i denne variant.

Opbevaring

Du kan fryse pandekager og lune dem i ovnen, inden de skal serveres. Fryser du dem ikke ned, og spiser I ikke dem alle sammen, bør du opbevare dem i køleskabet. Her kan de holde sig et par dage.

Bages eller steges

Som du kan se i opskriften, så ”steger” jeg pandekager, men hold op, hvor har jeg tit diskuteret, om man bager eller steger dem. Men jeg tror, det er forskelligt fra familie til familie.

Argumentet for at stege er, at de laves i en stegepande. Argumentet for at bage er selvfølgelig, at det er en kage. Men det er jo altså ikke altid en kage, for det kan jo også være madpandekager, hvis sukker og andre smagsstoffer udelades.

I øvrigt kan du også grille dem – hvis du har en grillplade, brug ikke pizzastenen, de sidder fast. Du kan også stege … ja, stege! dem over bål i en bålpande.

De populære fladbrød

Ud over den opskrift, du har fået herover, findes der et hav af opskrifter. Her på hurtimums.dk finder du en lang række opskrifter på pandekager, både dem til aftensmaden og dem til den søde tand:

  • Madpandekager – de kan rulles om lækkert fyld og spises til aftensmaden.
  • Pandekager med øl – det er sprøde pandekager til aftenkaffen eller til dessert.
  • Majspandekager – hvor der (som navnet antyder) er majsmel i. Det er også en madpandekage.
  • Bananpandekager – er lidt mindre pandekager, der indeholder banan.
  • Amerikanske pandekager – kender de fleste nok fra brunchen.
  • Sunde pandekager – der indeholder lækker sesam, både frø og olie.
  • Quesadillas – stammer fra Mexico og er tortillas fyldt med ost, og grøntsager.
  • Fajitas – er en spansk tortilla, der bliver serveret med grillet kød.
  • Paratha – er pandekager, der laves af en fast dej, rulles ud og steges på panden.
  • Lahmacun – den tyrkiske halvt pandekage halvt pizza.

Men derudover findes der jo også

  • Mexicanske pandekager – som jo også er en madpandekage med kødfyld.
  • Ungarske pandekager – som minder meget om de danske, men som regel serveres med valnøddefyld og chokoladesovs.
  • Blinis – som er en lille, russisk pandekage, der ofte serveres som forret eller som en lille aperitif.
  • Surdejspandekager – ses f.eks. i det asiatiske køkken.
  • Crêpes Suzette – de franske pandekager, som flamberes.

Crêpes Suzette

Ved du forresten, hvem Suzette er – eller var? Nej? Det er der åbenbart heller ikke andre, der gør, for der er i hvert fald mindst fire bud på, hvordan crêpes Suzette fik sit navn.

Den ene går på, at Henri Charpentier som hjælpetjener – inden han blev en verdensberømt kok – ved et uheld kom til at sætte ild i likørsaucen, da han skulle servere crêpes for prins Edward af Wales i 1895 på restaurant Café de Paris i Monte Carlo. Prinsen døbte den nye ret crêpes Suzette til ære for sin gæsts datter, som netop hed Suzette.

En anden fortælling beretter mere vovet, at Suzette var en af prinsens elskerinder.

Men også en kok ved navn Monsieur Joseph har forsøgt at tage æren og skulle angiveligt have opkaldt retten efter en tysk skuespillerinde. Endelig er der også en kok ved navn Jean Reobux, som er på banen. Han skulle have kreeret retten til kong Louis XV på opfordring af prinsesse Suzette de Carignan, der var forelsket i kongen.

Så altså crêpes Suzette har fået sit navn efter en gæsts lille datter, en elskerinde, en skuespillerinde eller en prinsesse … eller måske en helt femte.

Pandekagedagen og pandekagens historie

Selvom man ikke helt ved, hvem der har opfundet den traditionelle pandekage, og hvor det er sket, så er der dog også her et par forklaringer.

Man ved at pandekagen har eksisteret i mere end 500 år. Den ene af forklaringerne går tilbage til 1490, hvor hertugdatteren Anne af Bretange på grund af et frygteligt uvejr søgte ly hos en fattig brændehuggerfamilie. Brændehuggeres datter bagte ofte fladbrød af hvedemel til familien, men syntes det var for tarveligt at servere for den ”fine” kvinde, så hun fandt på at bage fladbrødene helt tynde og derefter folde dem om forskelligt fyld.

En anden forklaring er, at de kristne danskere førhen fastede i 40 dage op til påske. Dagen inden fasten skulle de fødevarer, som ikke kunne holde sig, spises – det var produkter som æg, mælk og smør. Ingredienserne blev blandet med mel, og så var der gode gammeldags pandekager på bordet.

Denne dag kaldtes også for hvidetirsdag. Det er tirsdag efter fastelavn. Sjovt nok den samme som vi i dag kalder pandekagens dag. Det har vi gjort siden 2006. Det var dengang den danske spillefilm ”Der var engang en dreng – som fik en lillesøster med vinger” havde premiere. I den hører man Pandekagesangen. Så pandekagen har altså ikke bare fået sin egen dag, men også sin egen sang – slå den, chokoladekage!

Pandekagegalleri

Pandekage FAQ

Er pandekager en dansk opfindelse?

Nej.

Er pandekagen en kage?

Ja det er det. Panderkager er flade kager eller søde fladbrød. De serveres som varme kager til dessert eller som sød snack. Du kan også finde varianter af pandekager, som ikke er egentlige kager som eksempelv madpandekager og majspandekager.

Hvorfor skal pandekagedej hvile?

Pandekagedejen skal hvile så melet kan opsuge væske. Derved bliver hver pandekage lige tyk.

Kan pandekagedejen stå natten over?

Ja hvis du sætter den på køl kan den. Den kan holde sig 1 til 2 døgn. Du kan også fryse både pandekagedej og pandekager. I så fald kan det holde sig markant længere.

Hvor længe kan pandekager holde sig i fryseren?

Jo længere madvarer er i fryseren, des mere kvalitet mister de. Det er ikke farligt at spise madvarer, der har været for lang tid i fryseren. Kvaliteten er bare forringet. Vi anbefaler, at du spiser dem inden et år.

Hvordan varmer man frosne pandekager?

Du sætter dem i ovnen på en foliebelagt bageplade ved 200 grader i cirka 10 minutter.

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

28 reaktioner

  1. Jeg bruger også gerne kardemomme i mine pandekager, men også en god ide det med kakao så man får chokolade pandekager. Det vil jeg da lige huske.

  2. Så blev der serveret pandekager til den helt store guldmedalje til børnefødselsdagen 🙂 Det var en ganske stor succes at servere pandekagerne med regnbueis!

  3. Mine børn er vilde med når jeg putter bananstykker i dejen. Det giver også lidt ekstra volumen. Det kan altså godt anbefales. Og så selvfølgelig en lækker jordbæris fra Carte d’Or.

  4. Sikke en lang opskrift – dejligt der er nogle der vil bruge tiden og energien på rigtig at fortælle om pandekager 🙂

  5. Først og fremmest tak for en masse dejlige opskrifter. Jeg har endnu engang brugt denne pandekageopskrift og jeg elsker det både er så nemt og der er så meget inspiration at hente, når jeg vil gøre lidt ekstra ud af det.

    Har I nogensinde overvejet at udgive en bog med jeres opskrifter? Det kunne være et rigtig godt gavevalg!

    De bedste hilsener Astrid

    1. Hej Astrid
      Tak for de søde ord 🙂

      Vi vil meget gerne lave en opskriftsbog på et tidspunkt og det er jeg også overbevist om kommer på et tidspunkt, men det bliver desværre nok ikke i år 🙂

      Beate – der står bag rigtig mange af opskrifterne her på HurtigMums har faktisk udgivet en bog, der hedder “Drop Slankekuren”, og det er en bog med opskrifter og om sund livsstil.

      Mvh
      Laust

  6. Hej – Jeg har hørt at man kan lave pandekager uden at bruge æg! Er det rigtigt og er det noget du ved hvordan man gør?

    Mvh

    Claus

    1. Hej Claus

      Jo det er helt korrekt – der er faktisk et lille afsnit om det oppe i forslagene til pandekager. Hvis du eksempelvis er veganer så kan du udskifte æg med bagepulver og i stedet for smør kan du anvende 100% plantebaseret margarine! Håber det svarer på spørgsmålet 🙂 Hav en dejlig dag – Laust

  7. Hvorfor nu ikke økologisk hvedemel? Du vil måske ikke undvære rester af sprøjtegift i din kost?

    1. Hej Linus.
      Jeg har intet imod økologisk hvedemel. Men jeg vil ikke pådutte andre mine præferencer, når de ikke har en åbenlys effekt på resultatet – altså som i smag, konsistens eller lignende. Så om der bruges økologisk hvedemel eller ej, må være op til den enkelte.
      De bedste hilsner
      Beate, HurtigMums

  8. Lavet disse pandekager,her til morgen,smagte godt. Brugte dog rørsukker i stedet for alm.sukker. Tilsatte lidt frugtfarve for sjov. Prøver med kærnemælk næste gang,de skal laves.????????

  9. Tak for denne udførlige artikel om pandekager – der er da en hel del jeg ikke vidste, selvom pandekager er en af mine livretter 🙂

    Jeg plejer at tilsætte små stykker æble til dejen, så de karamelliserer let mens pandekagen bages. Samtidig får man også lidt ekstra frugt i børnene 😉

  10. 5 stars
    De er fantastiske! Jeg forberedte 6 separate portioner af de tørre ingredienser i plastikposer, vedhæftede etiketter til mælk, æg og smør, og vil pakke dem med til når vi skal i sommerhus Jeg kan ikke vente med at smage dem.

  11. 5 stars
    Jeg tror, ​​at folk allerede nu burde vide, at hvis noget går galt, er det IKKE DENNE OPSKRIFTS FEJL. Dette er en perfekt opskrift, den virker, og den er helt rigtig. Efter at have læst nogle af anmeldelserne, er der et par generelle problemer, som folk har. 1) Brug ikke KOLD MÆLK. Start med varm mælk. Varm mælken op inden du bruger den. Kold mælk vil kun resultere i noget, der ikke kommer op under tilberedningen. Hvis du har brug for det, så smelt smørret i mælken, på den måde klumper dit smør ikke i dejen, som hvis mælken var kold. 2) Rør IKKE din pandekagedej for meget sammen! Du ender med FLADE og TUNGE pandekager. Du skal røre det rundt lige nok til der, hvor alle dine flydende ingredienser bliver optaget i melet, men der stadig er klumper. Dejen skal næsten se ud som om den “hæver” med bobler. Jeg vil gerne tilføje, at de sidste pandekager ud af dejen bliver bedre end den første portion, der kom ud. Når skeen går ind og ud af dejen, arbejder det med gluten i melet. Prøv at bruge en ekstra stor ske eller scoop, så du kan øse flere pandekager, hvilket så igen reducerer antallet af gange, du dypper i dejen. Dette er med til at sikre, at alle dine pandekager forbliver ensartede og luftige.

    1. Hej Claus
      Tusind tak for input og rigtig god ide med lunken eller varm mælk.
      Også tusind tak for roserne 🙂

  12. 5 stars
    Wow, de her var helt fantastiske. Jeg læste flere af anmeldelserne, før jeg lavede disse, så jeg lavede nogle ændringer i opskriften baseret på anmeldelserne……Jeg fordoblede opskriften og lavede følgende ændringer. Jeg brugte 4-tsk bagepulver, tilføjede 1-tsk kanel, 1/2-tsk knust muskatnød, 1-tsk vanilje, 1/2-tsk salt, 7 dlmælk, 3 let piskede æg og smør…. ..Jeg smeltede smørret og tilføjede derefter mælken til smørret og varmede det op (bare opvarmet, det må ikke koge). Så brugte jeg 3 skåle – 1 med de tørre ingredienser sigtet sammen, 1 med de varme væsker og 1 med æggene let pisket. Jeg tilføjede derefter væskerne til de tørre ingredienser og blandede lidt og tilføjede derefter æggene til blandingen. Jeg blendede det indtil det var godt blandet sammen. Derefter lod jeg den stå på bordpladen i 10 minutter før tilberedning. Jeg serverede med is og marmelade. Dette var lavet til 4 personer, og der var ingen tilbage bagefter. Mine bør fortalte mig, at det er de bedste pandekager, de nogensinde har fået.
    Tusind tak for den fine opskrift. Det er en keeper.

  13. 5 stars
    Hej HurtigMums, jeg elsker jeres opskrifter, og jeg har et spørgsmål om jeres hjemmelavede pandekager. Jeg har længe lavet gammeldags pandekager, ligesom min mormor lavede dem, men jeg har altid haft et problem med, at de ikke altid bliver lige gode. Jeg har prøvet flere forskellige pandekage opskrifter, selv Rasmus Klump pandekager, men jeg kan ikke finde den helt rigtige opskrift. Så hvordan laver man pandekager, der er både nemme og velsmagende?

    Jeg tænker også på, om jeg kan fryse pandekagerne for at gøre det lidt nemmere for mig, når jeg har gæster. Jeg ved, at mine nybagte pandekager smager bedst, men jeg vil gerne have muligheden for at lave mange pandekager på en gang og så fryse dem. Og hvordan skal jeg så servere pandekagerne? Skal de tø op i køleskabet først eller skal de bare i ovnen? Jeg bruger normalt en klat smør på panden, men jeg har hørt, at olie også kan bruges. Hvad synes du er bedst?

    Og endelig, har du nogen tips til at undgå klumper i pandekagedejen? Jeg plejer at tilsætte æg, mælk og smeltet smør i en skål og så pisker jeg det sammen med mel, men nogle gange er der stadig klumper. Skal pandekagedejen hvile først? Og skal jeg bruge en blender eller stavblender for at undgå klumper?

    Tusind tak for hjælpen og for dine altid gode opskrifter. Jeg glæder mig til at prøve din opskrift på pandekager, og jeg håber, det bliver den bedste opskrift jeg har prøvet. Jeg ser frem til en dejlig dag med pandekager, syltetøj og flødeskum – og måske endda is og nutella som fyld. God weekend!

    1. Hej Louise,

      Tak for din kommentar, og jeg er glad for at høre, at du kan lide vores opskrifter! At lave pandekager er nærmest en kunstart, og det handler meget om at finde den rigtige balance mellem ingredienserne og teknikkerne.

      For at lave de bedste pandekager, anbefaler jeg, at du starter med at piske æg, sukker, og lidt salt sammen. Herefter tilsætter du halvdelen af mælken og rører godt. Tilsæt derefter hvedemelet lidt efter lidt, mens du rører kraftigt for at undgå klumper. Når al melet er tilsat, kan du tilsætte resten af mælken og det smeltede smør. Hvis du vil have en ekstra smag i dine pandekager, kan du tilføje lidt vaniljesukker eller kardemomme.

      Hvis du oplever klumper i din pandekagedej, kan en stavblender hjælpe. Du kan også lade pandekagedejen hvile i køleskabet i cirka 30 minutter før du begynder at bage. Dette vil give melet tid til at absorbere væsken, hvilket kan hjælpe med at undgå klumper.

      Når det kommer til at bage pandekager, foretrækker jeg at bruge en god pande med en smule smør. Olie kan bruges, men jeg synes, at smør giver pandekagerne en lækker, gylden overflade og en lidt bedre smag.

      Hvis du vil lave mange pandekager på én gang og fryse dem, er det helt i orden. Når pandekagerne er kølet af, kan du lægge bagepapir mellem hver pandekage og fryse dem i en frysepose. For at tø pandekagerne kan du enten lade dem tø op i køleskabet eller varme dem i ovnen ved lav varme. Server pandekagerne lune med dine favoritfyld som syltetøj, flødeskum, is, Nutella, eller friske bær.

      Jeg håber, disse tips kan hjælpe dig med at lave de bedste hjemmelavede pandekager. God fornøjelse med pandekagebagningen og god weekend!

      Med venlig hilsen,
      Laust

  14. 5 stars
    Hej Laust, Beate og HurtigMums,

    Jeg er stor fan af jeres opskrifter og elsker især opskriften på de klassiske, gammeldags pandekager. Jeg har dog et par spørgsmål, jeg håber, du kan hjælpe mig med.

    For det første vil jeg gerne høre, hvordan jeg kan undgå klumper i pandekagedejen? Jeg bruger en god pande og plejer at tilsætte æg, mælk og lidt smør i en skål, men nogle gange ender jeg med klumper i dejen, selvom jeg pisker godt. Skal jeg lade pandekagedejen hvile, inden jeg bruger den, eller er der en anden teknik, jeg skal kende til?

    For det andet, kan man fryse pandekager? Jeg har et travlt arbejdsliv, men elsker hjemmelavede pandekager til en lækker weekend brunch. Det ville være skønt, hvis jeg kunne lave en ekstra stor portion og fryse ned, så jeg har til mange weekend morgener. Hvordan fryser man bedst pandekager, og hvad er metoden for at tø og varme dem op igen?

    Til sidst, jeg er altid i tvivl om, hvilket fedtstof jeg skal bruge, når jeg laver pandekager. Jeg bruger typisk en klat smør på panden, men har overvejet at prøve med olie. Hvad anbefaler du?

    Tak for dine altid inspirerende og lækre opskrifter. Jeg ser frem til at høre dine tips og tricks, så jeg kan servere de bedste pandekager for min familie.

    1. Hej Martin,

      Tak for din flotte kommentar og for dit spørgsmål! Jeg er glad for at høre, at du er fan af vores opskrifter.

      For at undgå klumper i pandekagedejen, kan du forsøge at tilsætte æggene og mælken langsomt til melet, mens du rører kraftigt. Brug en god håndmixer eller en stavblender for at sikre, at alt bliver blandet godt. Og ja, det kan absolut hjælpe at lade pandekagedejen hvile i køleskabet i cirka 30 minutter før brug. Det hjælper melet med at absorbere væsken og giver en glattere dej.

      Du kan absolut fryse dine hjemmelavede pandekager. Jeg vil foreslå, at du lader pandekagerne køle helt af, før du lægger et stykke bagepapir mellem hver pandekage og placerer dem i en plastikpose eller beholder. For at tø pandekagerne op igen, kan du enten lade dem ligge i køleskabet natten over eller varme dem op i ovnen ved lav varme.

      Når det kommer til fedtstof til stegning af pandekager, er jeg personligt fan af smør. Smør giver en lækker gylden farve og en fantastisk smag. Du kan prøve med olie, men smør vil altid være min favorit.

      Jeg håber, det hjælper, og jeg ønsker dig god fornøjelse med pandekagebagningen!

      I øvrigt kan du også se mine svar til Louises spørgsmål 🙂

      Med venlig hilsen,
      Laust

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Andre typer pandekager