Rabarberkompot

Rabarberkompot – Kompot kommer af det latinske componere – at sætte sammen. En kompot er i bund og grund en eller anden slags frugt – eller stykker af frugt – som er kogt let sammen med sukker og vand. Det kan man bl.a. gøre med rabarber, som så selvsagt bliver til rabarberkompot.

Rabarberkompot – ja, faktisk al kompot – kan spise som tilbehør til forskellige retter mad – for eksempel til traditionelle retter som frikadeller. Det kan også laves som dessert eller som tilbehør til dessert – for eksempel til is. Eller det kan bruges lige som marmelade og kommes oven på ostemaden. Mums!

rabarberkompot

Rabarberkompot opskrift

Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Lige gyldigt hvordan du vil servere din rabarberkompot, så laves den på samme måde. Og i Hurtigmums’ ånd er den hurtigt lavet. Vil du have den kold, skal du dog beregne tid til afkøling.

Ingredienser

  • Rensede rabarber
  • Vaniljestang – ½ pr. 500 g rensede rabarber kan udelades, men smager skønt
  • Sukker – ca. 110 g pr. 500 g rensede rabarber
  • Rørsukker – ca. 50 g pr. 500 g rensede rabarber
  • lidt vand


Sådan gør du

  • Skær de rensede rabarber i mindre stykker – sådan en 1-2-3 cm – afvej hvor mange gram der er, så du ved hvor meget sukker og vanilje, du skal bruge.
  • Skær vaniljestangen over på langs, og skrab kornene ud.
  • Kog rabarberne i en gryde sammen med sukker, rørsukker, vaniljekorn og den skrabede vaniljestang.
  • Tilsæt evt. lidt vand, så rabarberne ikke sætter sig fast på bunden. Men ikke for meget, det er nemmere at tilsætte mere vand, hvis du synes, kompotten bliver for tyk.
  • Lad det koge, til rabarberne er møre – ikke helt udkogte, bare møre – det tager ca. 5-10 minutter. Det afhænger naturligvis af størrelsen på rabarberstykkerne.
  • Lad kompotten køle af.
  • Hvis du ikke skal bruge kompotten med det samme, så lad den køle af i 10 minutters tid, og hæld den derefter på et glas med tætsluttende låg. Rabarberkompot kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Rabarberkompot i ovn

Du kan også lave rabarberkompotten på grillen eller i ovnen. Så kommer du ingredienserne i en gryde eller et ovn-/ildfast fad, dækker med stanniol og sætter det på grillen ved indirekte varme eller i ovnen ved 200° C i ca. 10-15 minutter, eller til rabarberne er møre.

Rabarberkompot til dessert

Vil du bruge rabarber til dessert – for eksempel rabarbertrifli – handler det også om at koge en god kompot og lade den afkøle. Til en rabarbertrifli vil du eksempelvis kunne lægge creme, knuste makroner og rabarberkompot lagvis i et egnet glas. Rabarbertrifli kan pyntes med flødeskum og smuttede mandler i skiver.

Rabarberkompot uden sukker

Har du en diabetiker til middag, skal du bruge sødmiddel i stedet for sukker. Du kan enten koge rabarberne i en anelse vand og smage til efterfølgende, eller du kan koge det med i kompotten ligesom med sukkeret.

Kage med rabarberkompot

Endelig kan du også bruge rabarberkompotten i en rabarbertærte eller kage. F.eks. kan du lave en lækker crumble rabarberkage.

Rabarbere er meget syreholdige, så når du serverer vin til din rabarberdessert eller lignende, skal du servere en vin med et ligeledes højt syreindhold.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce