Salsa verde

Jeg har glædet mig som et lille barn til at give dig denne opskrift på salsa verde. Ikke fordi den er speciel i forhold til andre opskrifter på salsa verde. Men bare fordi det er salsa verde … uhmmm. Salsa verde er verdens skønneste, velsmagende sauce, sovs, dip, dressing. Den er det mest alsidige tilbehør, du kan forestille dig.

Jeg spiser den til laks, til friske forårsruller, i burger, til nachos og chips, ja, sågar oven på min rullepølsemad. Det ligner pesto – grøn og olieret – men den smager helt anderledes.

Jeg er glad for, at den har beholdt sit italienske navn, salsa verde, for det lyder unægtelig mere storslået end oversat til dansk, grøn sauce – eller retter sauce grøn – og et storslået navn har den fortjent.

Opskrift på salsa verde

salsa verde

Salsa verde – opskrift

Samlet tid: 20 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Skal vi så komme til det. Som nævnt ligner den pesto, men der er stor forskel på smagen, selvom hovedingredienserne – basilikum og olie – findes i dem begge. Salsa verde kan tilberedes med andre ingredienser end dem, jeg bruger – som altid med italiensk mad er der en opskrift for hver italienske mama.

Ingredienser

  • 5 ansjoser i olie – og de skal IKKE udelades. Jeg hader ansjoser men de smager skønt i salsa verde. Du kan ikke smage, der er fisk i, men de giver salt og fedme til saucen
  • 1-2 fed hvidløg – afhængig af størrelse og hvor stærkt du kan lide det
  • 1 stort bdt. bredbladet persille – ca. 75 g
  • 1 bdt. basilikum – 1 pottefuld
  • 1 par spsk. kapers
  • 1 spsk. dijonsennep
  • ¼ dl rødvinseddike
  • 1 – 1½ dl ekstra jomfruolivenolie
  • Peber


Sådan gør du

  • Sæt ansjoserne til afdrypning.
  • Pil hvidløgsfeddene.
  • Skyl persille og basilikum grundigt
  • Hak nu ansjoser, hvidløg, persille, basilikum og kapers meget fint – du kan godt bruge en foodprocessor eller minihakker, men oftest bliver grøntsagerne nærmest mast og revet i stykker i en minihakker. Det sker ikke, når du bruger en skarp kniv, og derved bliver grøntsagerne mindre seje i det færdige produkt.
  • Bland sennep og eddike i de hakkede ingredienser.
  • Rør til sidst olien i lidt ad gangen, til du har en salsa verde, der har konsistens som en meget tyk sauce.
  • Smag til med friskkværnet peber.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Så er den færdig – nemt og hurtigt. Spis den til alt!

Som tidligere nævnt kan der bruges andre grøntsager i også. Således kan du tage halv bredbladet persille og halv mynte eller kørvel og samme portion basilikum som i min opskrift. Prøv dig frem, hvad du synes bedst om.

Salsa med eller uden verde

Mange kalder denne grønne sauce for salsa. Men selvom ’salsa’ er det italienske ord for sauce, så forbinder man tit salsa med den mellemamerikanske, krydrede sauce, som typisk indeholder tomater og chili.

Salsa er i øvrigt også en stilart inden for rytmisk musik og en sensuel dans. Og det er helt sikkert, at salsa verde får mig til at høre sød musik i mine ører og giver mig lyst til at danse.

Holdbarhed

Salsa verde kan holde sig i et glas med tætsluttende låg i køleskabet i 1-2 uger mindst – hvis det ikke bliver spist inden.

Går godt til:

Generelt går denne dip godt til rigtig mange af de retter, hvor du normalt får dip. Ellers er det et også et godt tilbehør og sauce til nye kartofler, kogt eller grillet fisk, såvel som grillet kød!

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce