6 ekstraordinære madoplevelser for den seriøse foodie

—Foto af Lars BlankersUnsplash

Gourmetmad i topkvalitet har efterhånden bevæget sig langt ind på videnskabens banehalvdel, hvor der frysetørres og fermenteres til den helt store Michelinstjerne. Heldigvis er der dog også stadig store oplevelser at hente, når enkelthed og gode råvarer går op i en højere enhed på tallerkenen.


Som seriøs foodie rækker oplevelsen dog ofte langt ud over, hvad der lige står på menuen. Helhedsindtrykket og historien bag spiller til tider en næsten lige stor rolle, og i enkelte tilfælde indtager selve begivenheden endda hovedrollen.

Det er eksempelvis tilfældet ved de mange ekstraordinære madfestivaler, der finder sted rundt omkring i verden. Det er helt sikkert ikke gourmet, men de hører sig til på en ægte foodies cv.

Her er seks fantastiske madoplevelser, du ikke må snyde dig selv for.

SPAM Jam, Minnesota (og Hawaii)

Hvis du er fan af Monty Python, kender du utvivlsomt til det legendariske, men i visse kredse uglesete svinekødsprodukt ved navn SPAM (Spiced Pork and hAM).

I Danmark hedder det Jaka Bov, men den originale amerikanske udgave produceres af virksomheden Hormel, der ligger i Minnesota, og de lokale elsker deres dåsegris så højt, at de har dedikeret en hel festival til den.

Festivalen minder mest af alt om Monty Pythons uforglemmelige sketch, idet den byder på mad i alverdens afskygninger inspireret af SPAM. Den varer i en hel uge, så du får rigelig tid til at prøve alt fra SPAM-pizzaer til SPAM-cupcakes.

SPAM er usædvanligt populært på Hawaii, og der afholdes derfor en søsterfestival i Waikiki, hvor over 25.000 mennesker samles på en enkelt dag for at spise SPAM i tropiske omgivelser.

Kartoffeldage, Minnesota

Vi bliver i Minnesota, der virkelig formår at få alternative oplevelser ud af deres råvarer. Klimaet i Minnesota svinger mellem kolde vintre og varme somre præcis som i Danmark, og med mange indbyggere med skandinavisk ophav elsker de selvfølgelig deres kartofler.

Hvad kan de så gøre med en kartoffel, som vi ikke allerede kender til her i Danmark, spørger du så? Svaret er; de kan slås i dem …

Den snaskede festival afholdes over to dage, hvor de op mod 20.000 deltagerne kan få lagt kartoffelmasker med angiveligt terapeutiske virkninger og smage alverdens kartoffelbaserede retter fra kartoffeldonuts til kartoffelpølser, inden de kaster sig ud i de underholdende brydekampe.

Næste gang du overvejer at koge en klassisk hvid kartoffel til en omgang brun sauce, kunne det måske være værd at tænke lidt alternativt.

Radisernes aften, Mexico

Her i landet (og i de fleste andre lande) skærer vi ansigter ud af græskar, men i den mexicanske by Oaxaca er det den gode gamle radise, der får kniven. Kort før jul kaster de lokale sig nemlig ud i at skære de små delikatesser ud til alt fra detaljerede dyr til ingen ringere end selveste Jesus.

Det lyder umiddelbart ubegribeligt, når vi tænker på størrelsen af de danske radiser, men der er nu også tale om særligt kemisk behandlede radiser, der kan komme helt på at veje flere kilo. Sjældenheden af de særligt udvalgte radiser betyder dog også, at det kun er omkring 100 deltagere, der får mulighed for at vise deres kunstneriske evner.

Teknikken er egentlig udviklet af lokale landmænd for at tiltrække kunder, men traditionen har siden udviklet sig til La Noche de los Rábanos, der i dag er en vigtig mad- og kulturfestival.


La Tomatina, Spanien

De fleste af os har nok drømt om det, siden vi så vores første amerikanske high school-film: En gigantisk madkrig i cafeteriet. Lige præcis det kommer de færreste af os dog nok til at opleve, men heldigvis findes der noget endnu bedre i den lille by Buñol i Spaniens Valencia-region.

La Tomatina-festivalen tog sit udspring i 1945, hvor en af de lokale faldt af en paradevogn og begyndte at kaste tomater efter den i vrede.

Byens indbyggere tog kampen op, og siden da er den gigantiske tomatkrig traditionen tro blevet genopført en gang om året med flere og flere deltagere gennem tiden i det som mange kalder verdens største madkrig.

Festivalen var en kort overgang forbudt i 1950’erne, men den blev genindført i 1957 efter folkets ønske og er i dag en enorm familiebegivenhed, hvor børnene har deres egen udgave dagen før den egentlig madkrig.

La Tomatina afholdes altid i august måned, hvor solen som regel bager fra en skyfri himmel, og den afsluttende spuling med koldt vand af alle deltagere er derfor som regel særdeles velkommen.

Food Casino, London
Food Casino løb af stablen i London tilbage i 2015, og selvom det egentlig var en engangsbegivenhed, er det et spøgsmål om tid, hvornår succesen bliver genoplivet. Konceptet hed ”Raise the Steaks” og gav gæsterne på restauranten The Diner mulighed for at mikse mad og gambling.


I stedet for almindelige casinochips blev der spillet med kartoffelchips (altså pommes frites) i alt fra roulette til blackjack. Gevinsterne var selvfølgelig lækre måltider på restauranten, og de blev uddelt efter, hvor godt du spillede. Det krævede altså en god blackjack-strategi, hvis du ville have fat i restaurantens ypperste serveringer.

Den dygtige gambler havde alle muligheder for at nyde to fantastiske oplevelser samtidig, men alle var selvfølgelig også kun en enkelt dårlig hånd fra at måtte gå sultne hjem.

Osteløb – Gloucestershire, England

Fuld fart ned ad en stejl bakke på jagt efter et knap 4 kg ostehjul sammen med 4.000 andre osteelskere – kan det blive bedre?

Det cirkelrunde mælkeprodukt har den perfekte form til at rulle nedad, og mange deltagere er gennem årene kommet til skade i den hæsblæsende jagt. Der er nærmest garanti for forstuvninger, men brækkede knogler er heller ikke usædvanlige.

Det hele foregår i idylliske omgivelser på Cooper’s Hill i Gloucestershire, hvor alt ånder fred og ro, indtil osten ruller og menneskehavet brøler af sted i kaotisk jagt på det duftende vidunder.

Denne tekst blev sidst opdateret den 12. august 2020 10:26

Martin Leo