Hjemmelavet pasta

Hjemmelavet pasta

Det er sjovt at lave hjemmelavet pasta, hvis du har tiden til det. Det er måske ikke lige det, du giver dig i kast med onsdag kl. 17, når bolognesen skal stå på bordet kl. 18. Du kan godt, hvis du har is i maven og nerver af stål.

Det er ikke svært at lave din egen pasta, men det tager den tid, det tager, fordi dejen skal hvile, rulles ud – måske – og skæres, inden den endelig kan komme i det kogende vand.

Du kan bruge en pastamaskine, men det er ikke nødvendigt. En kagerulle, dine fingre eller måske en gaffel er nok – helt afhængig af hvilken form din pasta skal have. På billedet har jeg rullet dejen ud, fordi jeg havde tænkt mig at bruge den til fyldte pastaer med oksefars i. Strimlerne bliver så skåret over på den anden led også, så de bliver til kvadrater.

Hjemmelavet pasta

Hjemmelavet pasta – opskrift med æg

Samlet tid: 1 time 10 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Skal du lave meget pasta, så læg et viskestykke over, efterhånden som du har skåret/formet dine pastaer, så der ikke kommer skidt til, og så de ikke tørrer ud.

Ingredienser

  • 250-300 g mel – du kan bruge almindeligt hvedemel eller speltmel, eller du kan bruge 1/3 groft mel og 2/3 sigtet eller hvedemel for et grovere resultat. Italienere sværger til ren durum tipo 00, som er meget fintsigtet hvedemel, men en kombination er nok lettere at have med at gøre (f.eks. 70% almindelig mel og 30% durum).
  • 2 æg
  • op til ½ dl vand


Sådan gør du

  • Vej melet af – på bordet eller i en stor, flad skål – og lav en fordybning i det.
  • Slå æggene ud i fordybningen, og ælt mel og æg sammen til en sammenhængende dej. Det kan godt tage sin tid. Er det helt umuligt, så tilsæt en smule vand. Den færdige dej skal føles lidt ligesom marcipan.
  • Lad dejen hvile i 15-20 minutter.
  • Tag en så stor klump af dejen, du har plads til udrullet på dit køkkenbord. Den skal rulles ud til en tykkelse på 1-2 mm.
  • Dejen kan nu skæres til pastaplader, i strimler (båndpasta), i kvadrater til f.eks. tortellinier, raviolier eller manti, eller i rektangler, der klemmes lidt på midten til sløjfer.
  • I stedet for at rulle dejen ud, kan du også rulle den til pølser og skære små stykker af, som du med en finger former til små skaller, snoede pastaer eller hvilken form du nu har lyst til.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Helt frisk pasta skal koge i ca. 3 minutter i kogende vand med salt. Fyldt pasta – tortellini, ravioli, manti osv. – skal have ca. 10 minutter.

Frisk pasta kan holde sig i køleskabet i 2-3 dage, hvis du kommer den i en plasticpose. På den måde kan du hurtigt få hjemmelavet, frisk pasta ved at lave den en eller flere dage før, hvor du måske har mere tid.

Hjemmelavet pasta kan også fryses. De skal ikke tøs op, blot hældes frosne i det kogende vand.

Endelig kan du også tørre din pasta i en dehydrator, hvis du har en sådan. Det tager ca. 1½ time ved 55° C afhængig af pastaens tykkelse.

Brug den færdige pasta til f.eks. hjemmelavet pasta med laks eller spaghetti bolognese

Pastanørderi: Der findes mange forskellige typer af pasta, og de laves jo næsten på samme måde, så hvorfor så mange typer (parpadella, fettucini, ravioli, fusili, spaghetti osv osv.)?

Det er for at pastaen passer sammen med sovs, kød og tilbehør! Ideen er, at pastaen skal sikre det rette blandingsforhold i munden. Det har du sikkert selv gjort erfaringer med – f.eks. spiser studerende pasta med ketchup, men ikke spaghetti med ketchup (smager ikke godt, for meget ketchup, ik?).

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce