Æblekage

æblekage

Gammeldags æblekage – opskrift

Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Keyword: Æbler, Kage
Antal: 4 personer
Kalorier: 558kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Ikke noget med et lille drys kanel, et jordbær på toppen eller andre uhyrligheder. Du skal ikke pille ved god, gammeldags, dansk æblekage! Hvorfor fikse noget der virker?

Ingredienser

  • 500 g æbler – gerne nogle, lækre, saftige, velsmagende madæbler
  • ½ dl vand
  • 150 g sukker
  • ½ vaniljestang
  • 75 g rasp
  • 75 g makroner
  • 50 g smør
  • 2 dl piskefløde
  • nogle klatter ribsgele eller lignende


Sådan gør du

  • Skræl æblerne, og skær dem i mindre stykker.
  • Skrab kornene ud af den halve vaniljestang.
  • Bring æbler, vaniljekorn og -stang i kog i vandet, skru ned, når vandet koger, og kog æblerne, til de begynder at koge ud – ca. 10 minutter.
  • Fjern vaniljestangen, tilsæt 100 g sukker, rør det hele til en ensartet mos, og lad det køle af. Du kan sagtens lave æblegrøden dagen før, kagen skal bruges, og lad den køle af til dagen efter i køleskabet.
  • Bland rasp og de sidste 50 g sukker, og brun det i smørret, uden at det svider på. Rør i det hele tiden.
  • Knus makronerne – f.eks. i en frysepose med en kagerulle eller lignende.
  • Anret æblekagen i en gennemsigtig skål, eller portionsanret i et velegnet glas.
  • Læg først et lag kold æblemos, så et lag rasp, og så et lag knuste makroner, fortsæt, til alt er brugt – det sidste lag skal være rasp eller evt. knuste makroner. Hvor mange og hvor tykke lag, du lægger, afgør du selv.
  • Pisk fløden til flødeskum lige inden servering, og pynt kagen/portionsanretningerne med det.
  • Pynt evt. med gele.

Noter

Bryg en god kop kaffe, så bliver eftermiddagståren ikke bedre med en dejlig syrligt kage toppet med mild flødeskum, der giver kagen sin fuldkommenhed.

Nutrition

Kalorier: 558kcal | Kulhydrat: 76g | Protein: 2g | Fedt: 29g | Mættet fedt: 18g | Kolesterol: 95mg | Natrium: 111mg | Kalium: 200mg | Fiber: 4g | Sukker: 51g | Vitamin C: 11mg | Calcium: 48mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Opskrift på gammeldags æblekage med makroner og vanilje

Hvis du siger æblekage, så siger jeg god og gammeldags æblekage – for jeg har ikke oplevet den slags æblekage andre steder end i Danmark, altså RIGTIG æblekage. Æbletærter, æblekage med smuldredej, æblekager i formkager – alle sammen bagt. God, gammeldags, dansk æblekage bliver ikke bagt.

Enhver dansk restauration med respekt for sig selv, serverer naturligvis den gammeldags version. Den er lavet af æbler kogt til en grød lagt lagvis i en skål – stor eller lille – med sukkeristet rasp, evt. tilsat knuste makroner og afsluttet med et lag flødeskum på toppen og måske en lille, blævrende klat rød gele.

Æblekage med smuldredej

En anden form, der er utrolig populær og velsmagende er æblekage med smuldredej. Den finder du opskriften på her. Eller du kan lave den efter samme opskrift som denne rabarberkage blot med æbler i stedet.

Æbletærte

På samme måde kan du lave æbletærte efter opskriften på rabarbertærte. Og ja og hvis du allerede har gennemskuet det, så er det netop det syrlige ved både æbler og rabarber, der gør at man kan erstatte de forskellige ingredienser med hinanden. Nå ja og så har vi i skrivende stund ikke en opskrift på æbletærte her på siden, så du bliver nød til at nøjes med  denne rabarbertærte, men til gengæld er det en rigtig god opskrift på rabarbertærte og rabarberkage, som du kan finde her på siden.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce