Æblemos er en nem måde at få brugt nedfaldsæbler eller overskud af æbler, når æblesæsonen lakker mod enden. Men du kan selvfølgelig også bruge købte æbler hele året, hvis du står og mangler til en eller anden ret, du har tænkt dig at lave. Derudover er æblemos perfekt at fryse, så lav en stor portion, frys ned, og hav altid æblemos til en lækker dessert, kage eller andet.

.

Æblemos kan nemlig bruges til rigtig mange ting. I en gammeldags æblekage, en bagt æblekage eller andet bagværk. Sammen med en peberrodscreme til f.eks. spidsbryst (her skal du dog udelade vanilje/kanel). I en trifli eller som kompot til pandekager.

Du kan også komme det i romkuglerne i stedet for hindbærmarmelade, bruge det i din ymer om morgenen eller spise det med mælk på som i æblegrød – her skal æblerne dog ikke være for udkogte efter min mening.

Antal personer:
4

Tid i alt:
30M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser 

 

  • 1½ kg æbler – gerne madæbler, men stort set alle slags æbler kan bruges
  • ½ dl vand
  • ½ stang vanilje eller 1 lille stang kanel, hvis du bedre kan lide kanel
  • 75 g sukker
  • 1 spsk. citronsaft

Sådan laver du æblemos

  1. Skræl æblerne, skær dem i både, og fjern kernehuset.
  2. Skyl æblerne, og kom dem i en gryde med vand, og tænd for blusset på medium-høj varme.
  3. Flæk vaniljestangen, hvis du har valgt vanilje, og komme den med i gryden, ellers er det kanelstangen, du kommer i gryden, som den er.
  4. Lad det hele dampe, til æblerne er møre – den konsistens du ønsker. Det kan tage 10-20-30 minutter afhængig af æblesort, og hvor udkogt du ønsker mosen.
  5. Tilsæt sukker lidt ad gangen, og smag, hvornår det er sødt nok – det kommer meget an på æblet.
  6. Smag til med citronsaft.
  7. Lad mosen køle af, før du evt. kommer den i fryseposer og fryser den ned.

Tip I: Er du længe om at skrælle æblerne og skære dem i både, så kom dem i en gryde med vand og lidt citronsaft, så æblekødet ikke bliver brunt.

Tip II: Det er nemt at hælde æblemosen på poser, hvis du sætter posen ned i en cylinderformet beholder – f.eks. et litermål. Så kan posen ”stå op”, mens du hælder/øser mosen ned i den.

Æblemos til baby

Du skal ikke bruge denne æblemos som babymad. Der er alt for meget sukker i. Til babymos skal du hellere bruge søde æbler – f.eks. Discovery, Sunrise, Gala Must, Pink Lady, smag dig frem. Det er selvfølgelig bedst at bruge æbler, der ikke er sprøjtet.

Skræl æblerne, skær dem i grove tern – selvfølgelig uden kernehuset.

Kog æbleternene i så meget vand, at det lige dækker æblerne, og bring det i kog. Lad æblerne koge i 3 minutters tid, til de er møre.

Hæld overskydende vand fra, og blend æblerne. Smag evt. til med lidt vaniljepulver.

Nedfaldsfrugt

Du må gerne bruge nedfaldsæbler. Du skal blot vaske dem, tjekke dem for stødpletter, råd og mug. Er der kommet råd og mug, skal æblerne kasseres, men stødpletter kan du skære væk.

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Æblemos
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
x