Blåbærmuffins – Er du så heldig at have blåbær i haven, eller bor du i nærheden af skov eller krat, hvor der vokser blåbær, så du kan lave blårbærmuffins af selvplukkede blåbær? Så er du noget heldigere end mig. For de selvplukkede blåbær smager altså bedre end de importerede, man kan købe i dagligvarebutikkerne.

Blåbær bliver oftest brug til morgenmad, desserter, drikke eller bagværk – altså søde sager. Det er da også det, du får en opskrift på her – blåbærmuffins må vel siges at høre under bagværk. Men du kan altså også bruge dem i en salat til aftensmaden.

blåbærmuffins

Blåbærmuffins – opskrift

Men tilbage til blåbærmuffinene. Disse kan både laves med en crumbletopping eller spises uden. Jeg har ikke blåbær lige uden for min hoveddør eller bare i nærheden af, hvor jeg bor. Hvis jeg havde, ville denne opskrift starte med: Gå ud og pluk 200 g blåbær, men jeg må nøjes – så det må du også. Eller også må du ikke, det bestemmer du jo selv.

Ingredienser til 12 muffins

  • 300 g mel
  • 1½ tsk. bagepulver
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 125 g sukker
  • Revet skal af ½ citron – økologisk
  • 200 g blåbær – gerne nyplukkede
  • 110 g smør eller bagemargarine
  • 1¾ dl mælk
  • 2 æg

Hvis du vil lave crumbletopping, skal du endvidere bruge

  • 25 g smør eller bagemargarine
  • 25 g lys farin
  • 60 g mel
  • ¼ tsk. kanel
  • ¼ tsk. kardemomme

Sådan laver du blåbærmuffins

  1. Tænd ovnen på 200° C.
  2. Bland mel, bagepulver, vaniljesukker, sukker og citronskal, og vend blåbærrene forsigtig i.
  3. Smelt smør/margarine.
  4. Pisk mælk, æg og smør/margarine sammen.
  5. Lav en fordybning i melblandingen, og hæld æggeblandingen i fordybningen.
  6. Saml nu hurtigt dejen med en ske – det betyder ikke noget, at der er små melklumper i. Du må ikke røre dejen grundigt sammen, da dine muffins så bliver tunge og massive i stedet for lette og luftige.
  7. Fordel dejen i muffinsforme, og bag dem i ovnen i 10-12 minutter.

Skal der crumbletopping på dine blåbærmuffins, gør du følgende, inden du sætter muffinene i ovnen.

  1. Smelt smør/margarine
  2. Bland farin, mel, kanel og kardemomme.
  3. Tilsæt smeltet smør/margarine, og bland, til du får en smuldrende, tør dej – en crumbledej.
  4. Fordelen crumbledejen oven på de ubagte muffins, og sæt dem derefter i ovnen i 10-12 minutter.

Tip: Når jeg laver blåbærmuffins, kommer jeg altid mine silikone- eller papirforme i en muffinplade, så undgår jeg, at muffinformene vælger eller udvider sig, i takt med at dejen hæver og derfor ender som en lav flad kage i stedet for en fin, høj muffin.

I min familie er der nok til 3 personer – hvis man er hurtig – i denne portion. Blåbærmuffins smager godt og er hurtigt væk. Men de kan faktisk holde sig i 3-4 dage i køleskabet.

 

Andre kager med “grønt”

På HurtigMums har vi naturligvis en masse andre opskrifter på kager end blåbærmuffins. Hvis du mangler lidt inspiration, så læs med nedenfor:

Appelsinkage – Denne appelsinkage er en dejlig blanding af surt og sødt. Noget af det rigtig spændende ved den her slags kager er kontrasten. Det gælder for så vidt både en opskrift som appelsinkage såvel som citronmåne.

Banankage – Det er en af de kager der deler vandene ret klart. Enten elsker man banankage eller også kan man ikke fordrage banankage. Du kan læse vores opskrift på banankage her, og den har en del retroinspiration fra sig tilbage til 80’ernes madlavning.

Rabarberkage – Denne kage liggger ikke som appelsinkagen i en harmoni mellem sød og sur. Rabarberkage er sur og den syrlige smag er gennemtrængende, men med lidt creme eller flødeskum, så bliver en rabarberkage til en helt fantastisk oplevelse,

Æblekage – Der findes mange søde kageligende retter med æbler, men rigtig æblekage bages ikke. Her får du en no-bake æblekage, der er tro mod den klassiske æblekage. Ikke et ondt ord om æblekage med crumbledej eller æbletærter, de smager supergodt, men det er bare ikke rigtig æblekage.

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Blåbærmuffins
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

x