Brownies – Kender du nogen, der ikke kan lide brownies? Det gør jeg ikke. Det er ligesom chokoladekage.  Alle elsker denne søde amerikanske specialitet. Og hvad er der også ikke at kunne lide? Det er jo chokolade for pokker. Brownies kan både serveres som dessert – med en klat is til – og som kage til kaffen eller teen.

I nogle opskrifter glaserer man kagen med chokolade, når den er færdigbagt. Altså chokoladekage med chokolade på. Det synes jeg, bliver lidt for meget chokolade og sødme. I andre opskrifter kommes der valnødder i – jeg kan ikke tåle nødder, så dem udelader jeg også.

Hvad er brownies?

Brownies stammer oprindeligt fra Amerika. Men de er populære i rigtig mange lande. Første gang man har dokumenteret viden om brownies er fra 1897. Brownies er som oftest kvadratiske stykker kage med sprødt ydre og blødt, porøst indre.

Du kan få dem som en færdigblanding i de fleste dagligvarebutikker, hvor de så blot skal tilsættes vand – og måske smør og æg.

brownies

Brownies – opskrift

Men gode brownies skal naturligvis laves fra bunden ligesom alt andet bagværk. De skal stå i ovnen i ca. 40 minutter, så de tager lidt tid at tilberede. Til gengæld kan du gå og sniffe dig appetit til, mens duften breder sig i hele huset.

Det skal du bruge af ingredienser til en form på cirka 24 x 24 cm

  • 250 Valrhona Guanaja, 70 % mørk chokolade – kan købes i assorterede dagligvarebutikker
  • 135 g smør
  • 5 æg
  • 380 g sukker
  • 65 g mel
  • ¼ tsk. bagepulver
  • 2 spsk. kakaopulver – det uden sukker
  • ¼ tsk. groft salt

Sådan laver du brownies

  1. Tænd ovnene på 170° C.
  2. Knæk eller skær chokoladen i grove stykker.
  3. Kom dem i en skål sammen med smørret, og smelt det over vandbad – skålen ned i en gryde med simrende vand. Vandet må ikke kunne sprøjte op i chokoladen.
  4. Pisk imens æg og sukker let sammen.
  5. Vend chokolade-smørret i æggesnapsen.
  6. Bland mel, bagepulver og kakaopulver sammen, og sigt det i dejen.
  7. Tilsæt saltet, og rør det hele godt sammen.
  8. Hæld dejen i en form beklædt med bagepapir.
  9. Sæt formen i ovnen, og bag i ca. 40 minutter. Til kagen stadig er lidt ubagt i midten. Brug en strikkepind eller lignende. Der skal hænge lidt dej ved.
  10. Afkøl de færdige kager, og skær dem i kvadratiske stykker.

Kagerne kan holde sig i 2-3 uger i køleskabet, hvis du altså kan holde fingrene fra dem.

Brownies med valnødder

Vil du gerne have valnødder i dine brownies, skal du blot hakke 100 g hvalnøddekerner groft og røre dem i dejen, inden du hælder dejen i formen.

Brownies med chokoladeglasur

Skal der være glasur på dine brownies, kan du smelte 25 g smør. Tilsætte 200 g mørk kogechokolade og ½ dl piskefløde. Rør rundt, til du har en ensartet masse. Hæld glasuren over kagen. Pynt eventuelt med et drys kakaonibs, og lad den herefter køle af, inden du skærer den ud eller lidt nødder og lidt bær som pynt ved siden som du kan se i billedet nedenfor.

brownies med chokoladeglasur

 

Tip: For et ekstra pift kan du tilsætte 1 spsk. chilipulver til chokoladeglasuren eller 4 spsk. færdiglavet – gerne stærk – kaffe. Det giver kagerne et lille bid alt i mens sødmen fastholdes, og jeg syntes det giver en dejlig ekstra dimension til kagerne.

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 40 minutter

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Brownies
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug

x