Cookies

CookiesCookies betyder egentlig bare småkage på amerikansk. Men det er ikke det eneste ”bare”, der er ved dem. De smager nemlig bare afsindigt lækkert – især dem med chokolade.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skulle vælge, hvis jeg skulle vælge mellem chokoladekage og chokoladecookies – begge dele formentlig.

Du kan ikke lave for mange chokoladecookies. Det er umuligt. For ud over at smage blødt, sødt og sprødt, så smager de af mere.

Hvad er cookies?

Ud over at være små tekstfiler på din computer til at identificere dig med, m.m., når du genbesøger et website, så er cookies også småkager. Gerne store småkager. Men du bestemmer jo selv, hvor store du vil lave dem. De er oftest lidt sødere end en ”dansk” småkage og serveres derfor også tit til syrlige desserter som et sødt modspil.

Cookies

Chokoladecookies – opskrift

Samlet tid: 30 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Den opskrift du får herunder, kan du selv variere ved at udskifte chokoladen – eller supplere den – med rosiner, tørrede tranebær, nødder af en hver art eller andre lækre sager, som du synes, vil smage underskønt i dine kager.

Ingredienser

  • 150 g blødt smør – som i stuetemperatur en time eller to
  • 150 g sukker
  • 1 æg
  • 200 g hvedemel
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 200 g mørk chokolade – eller andet fyld


Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C, varmluft.
  • Pisk smør, sukker og æg samme med en elpisker – eller i røremaskinen.
  • Hak chokoladen i mindre stykker – grofthakket.
  • Tilsæt mel, vaniljesukker, bagepulver og chokoladestykkerne – eller noget andet fyld.
  • Sæt dejen som små eller store kager på en bageplade beklædt med bagepapir. Det gøres nemmest med to skeer. Der skal være god afstand imellem kagerne – mindst to bageplader skal du bruge til denne portion.
  • Sæt kagerne i ovnen, og bag dem i ca. 10-15 minutter. Det afhænger naturligvis af størrelsen.
  • Lad kagerne afkøle på en rist, inden de lægges i kagedåse med tætsluttende låg.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Kagerne kan holde sig længe i kagedåsen – hvis du kan holde fingrene fra den.

Kagerne på billedet er en mindre udgave end den traditionelle cookie – der blev 38 lækre kager – fordi de skulle bruges til et ældre-arrangement. Og jeg vidste, at blev de for store, ville deltagerne spørge, om de ikke bare kunne få en halv kage. Så hellere bage dem lidt mindre.

Sådan hakker du nemmest chokolade (smart trick)

Har du en minihakker, der er så robust, at den klare jobbet, er det selvfølgelig den nemmeste måde at hakke chokolade på. Men ellers skal du bruge en brødkniv. En brødkniv med takket skær. Takkerne bider sig nemlig fast, så chokoladen ikke hopper rundt i hele køkkenet, som den gør, når du bruger en kniv med et helt lige skær.

Hold om knivens skaft med den ene hånd, og hold på det yderste af kniven med det nederste af den anden hånds håndflade, sådan at du holder det yderste af knivsbladet nede mod skærebrættet hele tiden, mens du hakker. Så er det bare at gå i gang fra et hjørne af og fortsætte til al chokoladen er hakket. Der skal bruges muskler.

Nedenfor får du en lidt anden variant af chokoladecookies.

Chocolate chips cookies

Chocolate chip cookiesDisse chocolate chips cookies kan du godt være bekendt at servere kun én af pr. gæst. De er nemlig megastore. Men ikke for store. De er sindssygt lækre. De er sprøde, bløde og seje, som cookies skal være. Nå ja, og så er de fyldt med chokolade, så bliver det ikke bedre.

Den eneste ulempe ved disse chocolate chip cookies er, at de er svære at få plads til i kagedåsen. Men det kan jo også være en fordel, for så er du jo nødt til at spise dem. Du kan selvfølgelig også bare lave dem lidt mindre.

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies – opskrift

Samlet tid: 50 minutter
Antal: 12 stk
Forfatter: Beate Grandahl
Du kan også lave ”almindelige” cookies, hvor du kan komme tørrede tranebær, rosiner, nødder (eller chokolade) i. Men i chocolate chip cookies skal der chokolade – ikke alt det andet. Du får opskriften herunder.

Ingredienser

  • 140 g mørk chokolade
  • 225 g smør
  • 150 g tipo 00 – kan udskiftes med almindelig hvedemel
  • 105 g hvedemel
  • tsk. groft salt
  • 1 tsk. bagepulver
  • 150 g brun farin
  • 110 g sukker
  • 2 tsk. vaniljeessens
  • 1 tsk. espressopulver – kan købes i velassorterede supermarkeder eller du kan male espressobønner i kaffekværnen, hvis du har sådan en
  • 1 æg
  • 1 æggeblomme
  • dl chokoladeknapper


Sådan gør du

  • Hak den mørke chokolade groft. Det er nemmest og sviner mindst med en savtakket kniv.
  • Brun smørret, og hæld det op i et litermål, uden at grumset i bunden følger med.
  • Tilsæt vand, så du har i alt 2½ dl, og afkøl det til stuetemperatur – pas på, når du hælder vand i det varme smør, det bruser voldsomt op.
  • Sigt imens begge meltyper, salt og bagepulver sammen.
  • Pisk brun farin, sukker, vaniljeessens, espressopulver og det smeltede smør sammen med en elpisker, til det bliver til en cremet masse.
  • Tilsæt æg og æggeblomme, og pisk det ind i cremen.
  • Tilsæt melblandingen ad tre gange, mens du stadig pisker. Du behøver ikke at gøre det ad tre gange, men hælder du det hele i på én gang, så vil melet lægge sig i et fint lag mange andre steder end i skålen og dejen.
  • Tilsæt chokoladeknapperne og den hakkede chokolade, og vend det godt rundt i dejen.
  • Form kugler med en isske, og sæt dem med god afstand på en bageplade beklædt med bagepapir – jeg brugte to plader, hvor der så var seks kugler på hver. De flyder meget ud.
  • Sæt dem på køl i en times tid eller længere tid eller slet ikke, for det er ikke absolut nødvendigt.
  • Varm ovnen til 180° C varmluft, og bag kagerne i 12-14 minutter.

Tip: Hvis du forbereder dine chocolate chip cookies i god tid og sætter dem i køleskabet, kan du sætte dem i ovnen, ½ times tid, inden gæsterne kommer. Så dufter hele huset af hjemmebag, og du kan servere lækre lune cookies til teen, kaffen eller den varme kakao eller måske bare til et glas koldt mælk.

    Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

    Læs også HurtigMums anmeldelse af espressomaskine la specialista fra Delonghi.

    Beate Grandahl

    Beate Grandahl

    Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Se også disse opskrifter

    Cookie indstillinger
    Annonce