Når du laver confiteret and – eller confiterede andelår, som nok er mere anvendt, da de fylder mindre end en hel and – så er det faktisk en meget gammel henkogningsform, som især blev brugt til gæs, ænder og flæsk. Confire er fransk og betyder konservere. Confiterede andelår er andelår, der er saltet og krydret og derefter kogt langsomt i fedt eller olie. Sådan en behandling gør, at lårene kan holde sig i mindst 1 uge på køl.

Confit d’oie betyder confiteret gås, og er en vigtig ingrediens i den populære, franske ret cassoulet. Det er en sammenkogt ret af hvide bønner, pølser og confit d’oie.

Confiteret and – opskrift på andelår

Hvis det skal være helt originalt, så skal andekødet koges i eget fedt – altså andefedt. Men det er ikke sådan lige til at få fat i en liter andefedt – eller mere – og det er også ret dyrt, hvis ikke du selv lige har kogt noget fedt af nogle ænder. Men heldigvis fungerer tilberedningsmetoden også med rapsolie. Og det er da nemt at få fat i og ikke særligt kostbart.

Antal personer:
4

Tid i alt:
14H 40M

Sværhedsgrad:
Svær

Ingredienser til confiteret and

 • 4 andelår
 • 3 fed hvidløg
 • 2 spsk. groft salt
 • 2 spsk. sukker
 • 4 laurbærblade – gerne friske, hvis det er muligt
 • 1 dl frisk timian
 • Friskkværnet peber
 • 1 l rapsolie

Sådan laver du confiteret and

 1. Skrab kødet fra lårbenene, så du får et stykke med ren knogle. Det ser pænt ud ved servering.
 2. Pres hvidløgsfeddene, og bland det sammen med salt, sukker knuste laurbærblade (eller hakkede, hvis de er friske), timian revet i mindre stykker samt friskkværnet peber.
 3. Gnide andelårene med blandingen, og kom dem i pose beregnet til fødevarer, og lade det trække i køleskabet til næste morgen.
 4. Børst krydderierne af, og læg andelårene i en stor gryde, og dæk med olien.
 5. Lad andelårene simre i 2½ time.
 6. Tag andelårene op af olien, og kom dem i en plastbeholder med tilhørende tætsluttende låg.
 7. Si olien, hæld den over – sørg for, at alt er dækket – og læg låget på. Alt dette kan du gøre i god tid, for lårene kan sagtens holde sig en uge i køleskabet, så længe du lader låget blive på.
 8. Tag andelårene op af olien, og lad dem dryppe lidt af.
 9. Streg andelårene på en stegepande ved høj varme, til skindet er sprødt og kødet er gennemvarmt – det er jo tilberedt, så det skal ikke steges længe.

Confiteret andelår – tilbehør

Og hvad skal du så servere til din confiterede andelår? Du kan servere dem helt enkelt med kogte – måske brasede – kartofler og en grøn salat. Eller du kan servere dem med stuvet grønkål og brunede kartofler.

Confiteret and på dåse

Gider du ikke stå med besværet, men vil gerne nyde de confiterede andelår – de smager nemlig ekstremt lækkert og bliver vanvittigt saftige og møre – så kan du faktisk købe dem på dåse.

Her vil du typisk komme til at give fra ca. det dobbelte og op til fire-fem gange så meget, som for et råt andelår, du selv confiterer.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Confiteret and
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug