Drømmekage

Drømmekage er jo et genialt navn til en kage. Men ifølge min overbevisning kunne alle kager bære det navn. Jeg har egentlig aldrig været den store kagespiser. Men efter jeg har fået interesse for selv at bage, så … nu – jamen, jeg elsker alle kager. Alle kager er drømmekager.

Men der er altså én specifik kage, der har fået drømmenavnet tildelt. Det er en todelt kage med en meget let og luftig og meget neutralt smagende bund og en sprød, sød og nærmest ”sej” – i positiv forstand – top. Toppen er det bedste og alligevel ikke, for den ville ikke være det uden bundens modspil. Det ville være nøjagtigt som at spise salatmayonnaise uden chickennuggets.

Annonce

Droemmekage

Drømmekage fra Brovst

Kagen hedder oprindeligt drømmekage fra Brovst, og det gør den så ikke alligevel. For til at starte med hed den Østergaardskagen. Og den kommer ikke fra Brovst, men fra Klokkerholm, der ligger 50 km nordøst for Brovst.

En ganske ung pige havde bagt den efter sin bedstemors opskrift til en aften i husmoderforeningen, hvor en bagekonsulent fra et kendt melfabrikat også deltog. Konsulenten ”stjal” opskriften, og den blev trykt på et af de opskriftsløsblade, der var så populære for ca. 50 år siden. Men i stedet for Østergaardskagen hed den nu Drømmekage fra Brovst.

Den unge pige fik dog efter en klage fra den lokale købmand til melfirmaet en papæske med løsbladsopskrifter som tak. Men her kommer opskriften.

Ingredienser

  • 400 g sukker
  • 6 æg
  • 360 g mel
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 5 tsk. bagepulver
  • 2 spsk. skyr
  • 4 dl mælk
  • 300 g brun farin
  • 1 dl sirup
  • 100 g havregryn
  • 50 g kokosmel

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 180° C varmluft.
  2. Pisk sukker og æg hvidt og skummende.
  3. Bland mel, vaniljesukker og bagepulver, og vend det i æggemassen sammen med skyr og de 3 dl af mælken. Bliv ved med at vende rundt, til alle klumper er væk.
  4. Beklæd ovnens bradepande med bagepapir, og hæld dejen i.
  5. Sæt kagen i ovnen i 25 minutter.
  6. Bland imens den sidste dl mælk, farin, sirup, havregryn og kokosmel sammen.
  7. Tag kagen ud af ovnen, når de 25 minutter er gået, og skru op til 200° C.
  8. Fordel kokos-/havregrynsmassen på kagen, og sæt den tilbage i ovnen i ca. 5 minutter, eller til den er gennembagt.
  9. Tag kagen ud, og lad den køle af, før den skæres i firkanter.

Denne version er fedtfattig. Er du ikke bange for at få for meget fedt, så kommer her en noget mere ”fedtet” variant af den sprøde top.

  • 150 g smør
  • 175 g kokosmel
  • 300 g brun farin
  • 1 dl mælk

Drømmekagens køkkenudstyr

Du kan med fordel bruge en køkkenmaskine til at piske æg og sukker let og luftigt –det gør kagen ekstra lækker. Hvis du ikke allerede har en, har bedste10.dk testet markedets 6 bedste maskiner for dig.

Synes du, kagen er for stor, så halver ingredienserne, og bag den i mindre bradepande eller i en stor springform. I sidstnævnte tilfælde skærer du den så i trekanter ligesom en lagkage i stedet for i firkanter. Du kan også lege lidt med kagens udseende og bage den i en anderledes form. Mon ikke den klassiske drømmekage smager mindst lige så lækkert, hvis den er formet som en blomst, en sommerfugl eller måske et slot? Se et stort udvalg af bageforme her.

Du kan også pifte kagen ekstra op ved at pynte den, for eksempel med små marcipanprint eller pinde med figurer på. Det er især fint, hvis du bager kagen som muffins.

Drømmekage er oplagt at bage til kageordningen på jobbet, eller hvis børnene skal have kage med i skole. Den er nem at lave, og hvem elsker ikke drømmekage?

Sådan opbevarer du drømmekagen

Opbevar kagen tildækket på køkkenbordet – så bevarer den sin svampede og lækre konsistens. Hvis du sætter den i køleskabet, må der ikke være stærkt lugtende fødevarer, den kan tage smag fra. Kagen kan sagtens holde sig nogle dage – hvis man altså kan holde fingrene fra den.

Det var nemt, ik? Hvad med at prøve at lave lagkagebunde selv?

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Droemmekage
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here