Enebærgryde

Enebærgryde – Jeg ved egentlig ikke rigtig, hvor enebærgryden stammer fra, om den overhovedet har nogen historie med sig. Måske har den sneget sig ind i danskernes hjerte i 60’erne, hvor vi spiste gryderetter i den helt store stil.

Grunden til navnet er vel utvivlsomt, at der er tørrede enebær i – ét til tre enebær pr. næse … det er altså ikke dét, der er mest af.  Men enebær smager – trods deres størrelse – rigtig godt igennem. Så hvis ikke du bryder dig om smagen, så spar på dem … men på den anden side, hvorfor lave enebærgryde, hvis du ikke kan lide enebær?

enebærgryde

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

Samlet tid: 1 time 10 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Det mest almindelige at servere til enebærgryde er nok bagt kartoffelmos, men almindelig kartoffelmos er også lækkert. Her får du i hvert fald opskriften på enebærgryde, så kan du selv vælge, hvad du vil servere til.

Ingredienser

  • 30 g smør
  • 700 g skinkekød i tern eller strimler – du kan selvfølgelig skære det selv men du sparer tid, hvis du køber det udskåret
  • 4-12 tørrede enebær – afhængig af hvor meget du vil have det til at smage igennem
  • ½ tsk. tørret rosmarin
  • 2 dl piskefløde
  • 1 dl cremefraiche – eller andet surmælksprodukt der tåler opvarmning uden at skille
  • ca. 1 spsk. mel til jævning
  • Kulør
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Brun smørret i en gryde, og brun kødet heri. Evt. af to gange, så alt får en brun flade og ikke bare står og ”koger” i kødsaften.
  • Knus enebærrene i en morter.
  • Tilsæt enebær, rosmarin, 1½ dl piskefløde, cremefraiche, salt og peber, og kog retten op.
  • Skru ned for varmen, og lad retten simre i ca. 1 time under låg.
  • Rør evt. mel ud i resten af fløden, og tilsæt den, hvis du synes saucen er for tynd, ellers tilsæt blot den resterende fløde.
  • Tilsæt kulør, og smag til.

Servér med kartoffelmos og dampet broccoli eller lignende.

    Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

    Opskrift på bagt kartoffelmos se her

    Via dette link finder du vores opskrift på bagt kartoffelmos. Hvis du er mere til det lidt sundere, så kan jeg anbefale vores opskrift på blomkålsmos.

    Andet tilbehør til enebærgryde:

    Enebærgryde er en skøn, krydret ret, der fortjener tilbehør, der komplementerer dens rige smag. Her er 7 forslag til tilbehør:

    1. Braiserede rødbeder: Den dybe, jordiske smag af rødbeder komplementerer enebærets skarphed. Kogt langsomt med lidt sukker, eddike og krydderier, tilfører de både farve og smag til måltidet.
    2. Grønkålssalat: En frisk kontrast til gryden. Rå grønkål blandet med tørrede tranebær, valnødder og en let citrondressing giver en sprød og syrlig dimension.
    3. Kogte perlebyg: Denne gamle kornsort har en dejlig, nøddeagtig smag og en perleagtig tekstur, der absorberer saucen godt. Det er en skøn variation fra de traditionelle kartofler.
    4. Syltede løg: Den søde og syrlige smag af syltede løg giver en skarp kontrast til enebærgrydens krydderier. De er hurtige at lave og kan opbevares i flere uger.
    5. Rugbrødskrutoner: Lidt knasende tekstur kan være lige det, der skal til for at løfte retten. Rugbrød skåret i små tern og ristet i smør til de er sprøde, tilføjer en skøn kontrast.
    6. Flødekartofler: En anden klassiker, flødekartofler med deres rige, cremede konsistens, kan være lige det, der skal til for at gøre måltidet ekstra særligt.
    7. Syltede enebær: Hvis du virkelig vil fremhæve enebærsmagen, kan du tilføje nogle syltede enebær som garnish. De giver et lille pift af skarphed og intensiverer den karakteristiske smag af retten.

    Hver af disse tilbehørsretter tilbyder en unik smagsoplevelse, der komplementerer enebærgryden på sin egen særlige måde.

    Så går vi rundt om en enebærbusk …

    Der er nok ikke mange, der lige umiddelbart tænker over, at de små, sorte, tørrede bær vel faktisk er det eneste krydderier, der stammer fra et nåletræ – enebærbusken. Måske er det derfor, børnesangen og sanglegen ”Så går vi rundt om en enebærbusk” i sin tid er blevet til – ligesom vi jo går rundt om et nåletræ til jul. I Norge er sangen faktisk kendt som en julesang, der bliver sunget, når man går rundt om juletræet.

    Enebærsnaps

    Ene er gennem tiden blevet og bliver stadig brugt til mange ting. Bærrene er en god smagsgiver og bliver ikke alene brugt til varme retter, men også til snaps … der varmer.

    Vedet er også brugbart. Det er velegnet til f.eks. at røge kød og fisk. Men kan også bruges til at lave skåle, smøreknive og knapper af. Enens mindre grene og rødder kan bruges til fletkurve og lignende, og de støre grene til skafter og stokke. Endvidere er både nåle og ved super godt som optændingsbrænde.

    Beate Grandahl

    Beate Grandahl

    Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

    En reaktion

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Andre opskrifter med svinekød

    Cookie indstillinger
    Annonce