De fleste kender det eller har prøvet det før – en gabende tom madkonto sidst på måneden, der hverken har nok kroner og øre til morgen-, middags- eller aftensmad. Det ender ofte med et overtræk eller en hutlen igennem tilværelsen, hvor man springer et måltid over eller to. Sådan behøver det dog ikke at være. Her i artiklen har vi samlet en række råd til, hvordan du får dit madbudget til at holde længere, så du ikke skal spise rugbrød med ketchup til alle måltider sidst på måneden.

 

Køb (rigtig) stort ind

Handler du hver dag, skal du stoppe med det. Det er ofte væsentligt dyrere end at købe ind i bulks, hvor de fleste ting er på tilbud, og tit ender man ofte med at smide ting i kurven, der egentlig ikke var mening. Det er bare, sådan vi mennesker er – ser vi noget lækkert, køber vi det. Det er en dårlig vane, som er svær at komme af med, men prøv så vidt muligt at handle ind til en uge eller to uger af gangen. Du vil relativt hurtigt erfare, at du bare kommer længere for de samme beløb, og du slipper også for at skulle tage tid ud af din hverdag for at smutte ned i Brugsen, hvor køen er lang, og tålmodigheden kort. Det giver på alle måder rigtig god mening at bruge en time på at handle stort ind én gang om ugen end 20 min. fem gange om ugen – både økonomisk og tidsmæssigt.

 

Vælg discount-løsninger

Skal dine ris absolut være fra Svansø? Behøver dine mandler at være økologiske? Og er du nødt til at spise kød hver eneste aften? Hvis du kan overleve ikke at spise fra ”øverste hylde”, er der rigtig mange penge at spare. Discount-løsninger får ofte kritik for at være af ringere kvalitet, og selvom kvaliteten selvfølgelig ikke kan måle sig helt med det økologiske og lignende ordninger, er det økonomiske også vigtigt at have med i dine indkøbsovervejelser. Du kan fx vælge at købe discount, når det drejer sig om knap så vigtige ting. Det kunne være salt til din opvaskemaskine eller klude. Ting, man måske er ret ligeglad med, hvem der har produceret. Selvfølgelig skal kvaliteten være i orden, men bare fordi noget er discount, er det ikke ensbetydende med, at kvaliteten nødvendigvis er kritisabel.

 

Gå budgetposterne igennem, og ret til

Ved du, hvad du bruger penge på, når det kommer til indkøb af mad? Selvom du har et madbudget, er det en god idé at sætte sig ned og kigge på, hvad du faktisk har købt den sidste måned. Er det kødet, der vælter budgettet? Måske vin og spiritus? Det kommer ofte bag på de fleste, hvad man faktisk bruger penge på, og den viden kan bogstavelig talt være penge værd.

 

Du kan også overveje at optage et lån fra Lånet, hvis det blot er et forbipasserende problem, at du ikke lige har mønt på kontoen – fx efter en bytur eller et dyrt restaurantbesøg.

Print Friendly, PDF & Email

x