Fedtebrød

Juleguderne må vide, hvorfor denne lille, uanselige småkage skal hedde fedtebrød. Jeg ved faktisk ikke, om det er en julesmåkage, men vi får dem altid kun til jul. Jeg ved de smager godt. Det er sådan en småkage, som ikke gør meget væsen af sig selv udseendemæssigt, men den smager … hold nu op hvor den smager … den smager af mer’.

Om navnet stammer fra dens udseende, som med lidt god vilje kunne ligne et stykke brød smurt med fedt. Eller om kagerne måske oprindeligt blev lavet med fedt i stedet for smør? Den er ikke fedtet – ud over glasuren naturligvis, men man har været lidt fedtet med ingredienserne, kun 5 ingredienser plus glasuren. Måske er det derfor? Jeg ved det ikke!

Få evt. endnu mere jule-inspiration fra vores gode venner fra Gastrofun

fedtebrød

Fedtebrød – opskrift

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Ret: Dessert, kaffe, Kage
Antal: 30 stykker
Kalorier: 93kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Som nævnt ved jeg ikke om fedtebrød er en julesmåkage, men når jeg har bagt dem, dufter her af jul. Men egentlig skulle du nu nok kunne spise dem hele året. De er usandsynligt nemme og hurtige at lave.

Ingredienser

  • 125 g meget blødt smør
  • 125 g hvedemel
  • 80 g sukker
  • 80 g kokosmel
  • 1 knsp. hjortetakssalt
  • 2 spsk. friskpresset citronsaft
  • 200 g flormelis
  • 4-5 spsk. vand

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180° C varmluft.
  • Smuldr smørret i melet.
  • Tilsæt sukker, kokosmel og hjortetakssalt, og rør eller ælt det sammen til en ensartet dej.
  • Del dejen i fire lige store dele, og rul hver del ud til en pølse på tykkelse med din tommelfinger.
  • Læg pølserne på en bageplade beklædt med bagepapir, og tryk dem lidt flade.
  • Sæt dem i ovnen, og bag dem i 10-15 minutter, til de er blevet gyldne. De skal stadig være bløde.
  • Tag fedtestængerne ud af ovnen, og lad dem afkøle lidt, mens du laver en glasur.
  • Rør citronsaften ud i flormelissen.
  • Rør herefter 2-3 spsk. vand ud i massen.
  • Fortsæt med at tilsætte 1 spsk. vand, til glasuren har den rette konsistens.
  • Smør glasuren på stængerne, og skær dem i skrå kager på ca. 2-2½ cm i bredden.
  • Læg kagerne over på en rist, og lad dem køle helt af, og lad glasuren stivne, inden du lægger kagerne i en kagedåse med tætsluttende låg.

Noter

Tip I: Sørg for at smørret er virkelig blødt – ikke smeltet, men virkeligt blødt – for ellers tager det rigtig lang tid at ælte eller røre dejen sammen – også selvom du bruger en køkken- eller røremaskine. Har du glemt at tage smørret ud i tide, så pak det ud, og læg det på en tallerken, varm et glas af passende størrelse op ved at lægge det lidt i varmt vand, og tørre det hurtigt. Sæt glasset ned over smørret i et par minutter, gentag evt. proceduren.
Tip II: Du kan komme mange andre smage i glasuren ved at erstatte citronsaften med f.eks. appelsinsaft, Cointreau, rom, essenser af forskellig art. Er det en kraftig smag, du tilsætter – som f.eks. rom – kan du nøjes med en enkelt spiseskefuld i stedet for to. Smag dig frem, hvad der virker. Du kan også komme lakridspulver, vaniljepulver, kakao eller andre tørre smagsgivere i. Her blander du det i flormelissen, inden du tilsætter vand.
Se også andre julekager her.

Nutrition

Kalorier: 93kcal | Kulhydrat: 14g | Protein: 1g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 3g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 9mg | Natrium: 33mg | Kalium: 6mg | Fiber: 1g | Sukker: 9g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 2mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter