”Grønkålschips er en lækker snack, som ovenikøbet er super sund!” Den har jeg hørt tit. Og lækker, ja, meeen sund og sund. Grønkål er sundt, bevares, men olie og salt? Godt nok ikke voldsomt meget, men det er der. Kartofler er også sundt, men det gør jo ikke kartoffelchips sunde, vel? Grønkål er fyldt med rigtig mange gode næringsstoffer, og grønkålschips er en lækker snack. En overordentlig lækker snack. 

Men jeg synes ikke, du skal spise dem, ”kun” fordi de er sunde. Spis dem, fordi de smager godt.

Chipsene er også nemme – og forholdsvist hurtige – at lave. Rigtig hurtigmums, som vi kan lide. Der er kun tre ingredienser – hvis du snupper den ”skrabede” version – og de skal bare have 15-20 minutter i ovnen.

Opskrift på grønkålschips i ovn

Denne opskrift har ikke mange år på bagen i mit madrepertoire. Det er ikke noget, jeg har fået i mit barndomshjem. Der fik vi sjældent chips i det hele taget, og kål begrænsede sig til fyldt eller stuvet hvidkål, skamkogt blomkål, en sjælden gang rosenkål samt rødkål og grønlangkål til jul. Men her får du altså min opskrift på chips lavet af den sunde grønkål.

Antal personer:
4

Tid i alt:
25M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til grønkålschips

Flere ingredienser du kan bruge

  • peber
  • revet parmesanost
  • citronsaft
  • chiliflager

Sådan laver du grønkålschips

  1. Start med at tænde ovnen på 100° C – gerne varmluft.
  2. Skyl og tør grønkålen.
  3. Fjern stokken, den er for tyk, og vil aldrig blive sprød. Den kan bruges til bouillon.
  4. Riv eller klip grønkålen i stykker af passende størrelse til chips.
  5. Fordel chipsene på en bageplade beklædt med bagepapir – de skal bredes tyndt ud, så de ikke ligger for meget i lag.
  6. Kom olie og lidt salt på. Ikke for meget salt, de kommer hurtigt til at smage af salt, og du kan altid drysse mere salt på, efter de har været i ovnen.
  7. Krydr evt. også med peber, og drys evt. med parmesan, og dryp en smule citronsaft over, hvis du vil.
  8. Vend det hele rundt, så det bliver blandet godt, og sæt pladen i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller til de er sprøde. Kig til dem med jævne mellemrum. De bliver hurtigt sorte. Og det skal de ikke være.
  9. Tag chipsene ud af ovnen, og smag, om de trænger til mere salt, drys evt. med mere salt og lidt chili, hvis de skal være ekstra hotte.

Chipsene smager bedst samme dag, men hvis du skal opbevare dem, skal du gøre det i en beholder med tætsluttende låg – f.eks. en kagedåse.

Grønkålschips kan bruges som en lille appetitvækker sammen med velkomstdrinken, eller de kan erstatte de franske kartofler til julens flæskesteg eller bare spises for hyggens skyld til lørdag aftens-hygge.

Andre “grønne” chips

I stedet for grønkål, kan du tilberede palmekål eller rosenkål på samme måde. Rosenkålen kræver dog lidt mere arbejde, da de skal skilles fra hinanden. Gem evt. den inderste – og sværeste – kerne, og brug den i stedet i en salat.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email