Grydesteg

En grydesteg er en steg stegt i gryde. Almindeligvis på komfuret, men du kan selvfølgelig også efter bruning sætte gryden i ovnen, hvis du har en gryde, der kan tåle det. Den mest almindelige udskæring at bruge til en grydesteg er nok tykkam, men andre udskæringer er også anvendelige.

Da billedet her blev taget, var det et stykke bov, der havde fået en tur i gryden, men du kan sagtens stege et stykke tykkam efter samme opskrift.

grydesteg

Grydesteg

Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 20 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 336kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Er du i tvivl om, hvorvidt din steg vil beholde formen under tilberedning, kan du med fordel snøre den – så får stegen den form, du har snøret den i – men det er ikke altid nødvendigt.

Ingredienser

  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 porre
  • 1 kg bovsteg – eller anden udskæring
  • Ca. 40 g smør
  • ½ l mørk øl – ikke hvidtøl men en mørk ale eller en porter
  • Vand
  • 1 laurbærblad
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Pil løget, og skær det i både.
  • Skræl gulerødderne, og skær dem i tykke stykker.
  • Fjern de yderste blade på porren, skær roden og den kedelige del af toppen af.
  • Skær porren i tykke skiver.
  • Skær eventuelle sener og overflødigt fedt af stegen.
  • Snør den med kødsnor, hvis du synes, det er nødvendigt.
  • Dup kødet tørt med køkkenrullepapir, og drys med salt og peber.
  • Varm smørret i en gryde ved god varme, til det er gyldent.
  • Brun stegen godt af på alle sider, så den får en god, mørk stegeskorpe.
  • Kom alle grøntsager i gryden – tag evt. stegen op, hvis der ikke er plads – og lad dem svitse med et par minutter.
  • Hæld øl og vand ved, så det når ca. 1/3 op omkring kødet.
  • Kom laurbærblad ved.
  • Bring i kog, skru ned for varmen, og lad stegen simre under låg i ca. 2 timer – vend stegen når halvdelen af tiden er gået eller et par gange mere.
  • Tag stegen op af gryden, når kernetemperaturen er 80° C, og lad den hvile, mens du laver sovsen af stegeskyen.

Noter

Tip: Du kan bruge olie til at brune i i stedet for smør. Olien skal være rygende varm, inden du kommer stegen i.

Nutrition

Kalorier: 336kcal | Kulhydrat: 13g | Protein: 51g | Fedt: 5g | Mættet fedt: 2g | Natrium: 139mg | Kalium: 1129mg | Fiber: 2g | Sukker: 3g | Vitamin C: 7mg | Calcium: 45mg | Jern: 6mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Som tidligere nævnt kan du også sætte gryden i ovnen. I så fald kan du lige så godt lade den virkelig simre, som i langtidssimre. Sæt ovnen på 150° C, og lad den simre under låg i 3-3½ time. Det er punkt 13 efter første komma, at det skal ske.

Sovs til grydesteg

Du kan lave sovsen ved at blende fonden med grøntsager – husk at tage laurbærbladet op – eller du kan si grøntsagerne fra og lave en opbagt sovs af fonden. Du kan også i stedet lave en peberrodssovs til.

Tilbehør til grydesteg

Du kan servere stegen traditionelt med kogte kartofler og grøntsager og en klat ribsgele. Men du kan også servere den med broccolisalat og kartofler i ovn eller som på billedet med rodfrugtmos.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce