Dette er et sponsoreret indlæg
Blandt os danske forbrugere har der længe været udtrykt ønske, om at blive klogere på den proces, som ligger til grund for produktionen af vores fødevarer. Vi har med andre ord behov for langt mere transparens, når det kommer til fødevareproduktionen og -industrien.
Heldigvis har dette behov ledt til en række tiltag herhjemme, der gør, at du som forbruger kan have langt større tillid til dine fødevarer. Blandt andet kan du på samtlige færdigpakkede fødevarer i Danmark finde en varedeklaration, der fortæller dig, hvad varen indeholder. Her kan du orientere dig om ingredienser, næringsindhold og holdbarhed. Mange producenter er desuden blevet langt bedre til at informere om produktionen af deres fødevarer. Tag for eksempel en producent som Arla – på deres hjemmeside informerer de om alle linjer af mejeriprodukter, og du kan læse om Arlas forhold til økologi, samt om mælkens rejse fra gården og til dig som forbruger. Et andet godt bud på en producent som bidrager til at skabe mere transparens, er danske Urtekram. På deres hjemmeside får du serveret varedeklarationerne på samtlige varer på et sølvfad, hvilket gør det nemt og lige til at skabe sig et overblik.
Udover at orientere dig på producenternes hjemmesider, er det en god idé at holde øje med certifikater, da disse er sat i verden for at fortælle dig om historien bag de enkelte fødevarer. Når du begynder at jagte certificerede fødevarer vil du opdage, at der endda findes fødevarer med mere end et certifikat. Gode certifikater, du kan gå efter, er for eksempel Fairtrade, Ø-mærket eller Nøglehullet. Hvis en fødevare har modtaget Fairtrade-certifikatet, betyder det, at varen er produceret under bæredygtige handelsforhold. Har varen derimod modtaget Ø-mærket, betyder det, at du har at gøre med en dansk og økologisk fødevare, som er produceret i overensstemmelse med Danmarks egne – og EU’s regler for økologi. Nøglehulsmærket fortæller dig, at du har at gøre med en fødevare, der udgør et sundt alternativ i forhold til tilsvarende fødevarer inden for samme fødevaregruppe. Certifikaterne gør det på mange måder lettere for dig som forbruger at træffe velovervejede valg, når du handler ind, og de bidrager til at skabe mere transparens i forhold til vores fødevarer.
Ønsket om større transparens er generelt noget vi ser på en lang række områder i nutidens samfund. Inden for ulandsbistand stilles der krav til donorer om at publicere uddybende data om deres arbejde, mens der inden for data-etik og it-sikkerhed udtrykkes et gennemgående ønske om at gøre algoritmer mere gennemskuelige. Disse algoritmer har betydning for en lang række områder. De kan blandt andet afgøre, hvilke reklamer vi udsættes for, når vi browser nettet, samt hvorvidt vi vurderes som værende kreditværdige eller ej. Inden for online kasinospil har algoritmerne betydning for selve spillet, da de bandt andet afgør, hvilke kort en spiller får på hånden. Dette har fået mange til at så tvivl, om hvorvidt teknologien bag online spil, som for eksempel poker, er gennemskueligt nok. Især sås der tvivl om, hvorvidt Randon Number Generators (RNGs) i virkeligheden er tilfældige, eller om algoritmen kan udnyttes. Denne udbredte tvivl har gjort, at sitet CoinPoker har valgt at benytte blockchain-teknologi til at sikre integritet og retfærdighed. Teknologien sørger for at kort distribueres på en server i pokerrummet, men nu med enkrypterede og decentraliserede beregninger. Denne form for blockchain-teknologi er så småt også ved at nå fødevareindustrien. Hos Dansk Erhverv mener man nemlig, at blockchain-teknologi kan give alle adgang til verificerede produktstandarter og dermed være med til at øge tilliden til produktkvalitet og skabe mere transparens.
Med disse mange tiltag, som tager udgangspunkt i gennemsigtighed, tegner der sig et billede af, at vi med god grund kan have mere og mere tillid til vores fødevarer i fremtiden. I hvert fald bør vi som forbrugere forsat stille krav om transparens i fødevareproduktionen og -industrien, så vi holder os bekendte med varernes oprindelse, certificeringer og eventuelle tilsætningsstoffer.