Jordskokkesuppe

Jordskokkesuppe – Har du aldrig smagt jordskokker, så har du noget til gode. Det er svært at forklare hvordan jordskokker smager – ja godt, men det er jo ikke en særligt oplysende beskrivelse. De er sådan lidt nøddeagtige når de er rå, og lidt søde og bitre på samme tid når de er tilberedt.

Nogle mener de smager lidt ligesom artiskok hvorfor nogle også kalder dem for fattigmandsartiskokker. Men summa summarum så smager de dejligt, og de er meget næringsrige.

Mange muligheder

Mange undlader at købe jordskokker, for hvad skal de stille op med dem? Men der er faktisk mange muligheder. Du kan lave chips af jordskokker – ligesom af kartofler. Du kan også lave mos af dem eller bage dem i ovnen sammen med rodfrugter.

jordskokkesuppe

Jordskokkesuppe med kartofler

Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Kalorier: 2464kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Men du kan også lave en god suppe af dem. Jordskokkesuppe kan serveres som tapas, forret, natmad eller hovedmåltid. En jordskokkesuppe er simpelthen en himmerigsmundfuld. Snyd ikke dig selv og din familie for denne kulinariske oplevelse. I denne opskrift er der en enkelt – om end stor – kartoffel, det giver en god konsistens.

Ingredienser

  • 500 g jordskokker
  • 1 stor kartoffel – f.eks. en bagekartoffel
  • 1 l hønse eller grøntsagsbouillon
  • 2 dl fløde
  • 2 dl mælk
  • lidt majsstivelse til jævning
  • Saften af ¼ citron
  • Lidt frisk persille
  • 125 g bacon i skiver
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skræl jordskokkerne – det er omstændigt, men skal bare overstås – og kartoflen.
  • Kog jordskokker og kartoffel i bouillonen til de er møre. Så møre at de kan blendes.
  • Steg imens baconen på en tør pande eller i mikroovnen.
  • Blend jordskokkerne, kartoffel og bouillon til alle ujævnheder er væk.
  • Tilsæt mælk og halvdelen af fløden.
  • Udrør evt. majsstivelse i 1 dl af fløden, og jævn suppen med blandingen hvis du synes den er for tynd. Ellers tilsæt den sidste fløde uden majsstivelse.
  • Kog suppen op, og smag til med salt, peber og citron.

Noter

Servér den varme jordskokkesuppe med et drys persille, den sprøde bacon og lunt brød til.
Velbekomme!
Se også opskrifterne på blomkålssuppe og gulerodssuppe lige her eller se vores oversigt over alle supper her.

Nutrition

Kalorier: 2464kcal | Kulhydrat: 143g | Protein: 28g | Fedt: 203g | Mættet fedt: 97g | Kolesterol: 403mg | Natrium: 4394mg | Kalium: 3552mg | Fiber: 13g | Sukker: 63g | Vitamin C: 63mg | Calcium: 536mg | Jern: 19mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Forslag til jordskokkesuppe

Der er en del forskellige ting man kan gøre for at variere jordskokkesuppe.

Her er et par forslag til ting, som du kan servere i suppen:

  • Torsk – bag torskefilet i ovnfast fad og server anrettet i suppen.
  • Kammuslinger – Steg kammuslingerne og server dem i suppen.
  • Tigerrejer – Steg tigerrejerne og øs suppen over dem i tallerkner
  • Gulerødder – Redudcer mængden af jordskokker med 200gr og tilføj 200 gr gulerødder i stedet. (Behandl gulerødderne på præcis samme måde som jordskokkerne i tilberedning)
  • Svampe – Steg 250 gram svampe og anret svampene på toppen af jordskokkesuppen

Vintips til jordskokkesuppe

Generelt går lidt Pinot Grigio og Pinot Blanc godt til cremede grøntsagssupper. Det gælder også for jordskokkesuppe alternativt kan man åbne en hvid Bordeaux til suppen.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

  1. Husk at tage gummihandsker på når jordskokkerne skrælles, ellers er dine fingre brune i dage efter !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter