Juleinspiration: Peking and med danske kartofler

Sidst opdateret: 15. april 2021

Sponsoreret indhold

Julemiddagen er en helt central del af familien Danmarks jul. For udover, at man på forhånd ved, at man skal ud og finde penge til julegaver, så ved man også som husmor, at man snart skal i gang med en helt store julemiddag. Og her er andestegen den foretrukne spise på juleaften for langt de fleste danskere. Det eneste negative ved at lave en dansk andesteg er, at det tager lang tid at lave. Så hvis du gerne vil spare lidt tid i køkkenet, og måske også et par kilo på sidebenene, kan du eventuelt overveje at skifte den danske and ud, og lade dig inspirere af kineserne, der ligesom danskerne elsker at spise and. En Pekingand er i forhold til en dansk and både sundere, mere fedtfattig og ikke mindst hurtigere at lave end en dansk and. Så for, at du kan spare lidt tid til jul, samt prøve noget nyt, kommer der her en simpel opskrift på lækker Pekingand, som kan serveres med ægte dansk juletilbehør.

jule pekingand

Men hvad er en pekingand?

Overordnet set består en Pekingand af en and, der er blevet marineret samt forarbejdet, så skindet er separeret fra kødet. Dette gør det nemmere at stege anden, da varmen nemmere kan gennemtrænge anden. Derefter lader man anden trække i en dag eller to, inden man så kan steger anden, hvilket efterfølgende kan gøres på langt kortere tid, end vi er vant til.

For at lave en god Pekingand skal du bruge følgende ingredienser.

Ingredienser:

3000 g and

Marinade

0.5 dl. kinesisk soja

0.5 dl. tør sherry eller risbrændevin, hvis du kan finde det

5 spsk. flydende honning

1 dl. sesamolie

1 tsk. stødt ingefær

Tilbehør:

Brune kartofler

Hvide kartofler

Rødkål

Forberedelsen af anden

Man starter med at tage anden og skille skindet fra kødet. Dette er lettest at gøre med en spids kniv eller med fingrene. Du skal både kunne mærke og se skindet løfte sig fra skroget, imens du gør dette. I Kina puster man endda luft igennem anden med en cykelpumpe for at være sikker på, at dette gøres ordentligt, men det er ikke nødvendigt.

Efter, at skindet er skilt fra kødet, laver man sin marinade og hælder det i en skål med kogende vand og lader det trække lidt. Herefter overhælder man anden med den kogende væske. Den varme marinade giver ekstra varme til anden og er med til at dræne den for dårligt fedt, så skindet bliver helt sprødt. Det er dog vigtigt at gentage denne proces flere gange, så der til sidst ikke er mere væske tilbage. Man vil typisk skulle overhælde anden 10-20 gange med væsken og varme det op igen, før der ikke er mere væske tilbage.

Efter at man har gjort dette, stiller man anden i køleskabet i en til to dage, hvorefter den er klar til at blive stegt juleaften.

 Stegningen af anden:

Og der er også gode grunde til at glæde sig til den 24. december hvis man har en Pekingand stående i køleskabet, da det er her man virkelig kan se frem til at spare tid. Årsagen til dette er at anden allerede har været udsat for varme samt at skindet og kødet er blevet skilt fra hinanden hvilket vil gøre det lettere for varmen at gennemstrømme anden hvilket reducerer stegetiden. Af disse grunde tager det kun 90 minutter at stege en Pekingand, hvorimod de fleste danskere steger deres juleænder i 2-4 timer.

Anden steges først 30 minutter på hver side ved 160 grader i ovnen, hvorefter den til sidst steges yderligere 30 minutter ved 250 grader på overfladen. Resultatet af denne proces er at anden stadig er saftig, men langt mindre fed, da fedtet og kødet er adskilt, hvilket giver en lang mere sprød and samtidig med, at det dårlige fedt har kunnet løbe væk.

Serveringsforslag:

Fordelen ved Pekinganden, udover at den er hurtig at lave, samt lang sundere og rig på naturlige kosttilskud, er at den sagtens kan serveres med traditionelt dansk tilbehør, herunder både brune og ikke mindst hvide kartofler. Kineserne spiser selv kål med Soya til deres and, og derfor kan man sagtens lave en dejlig syrlig rødkål til.

Rigtig god jul!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Temaartikler fra HurtigMums