Kokossukker

Kokossukker er kendt for sig lave glykæmiske indeks, der betyder en lavere indvirkning på kroppens blodsukkerprocent. Samtidig kan det anvendes som ingrediens i LCHF-mad i mindre mængder. Smags- og sødmemæssigt kan kokossukker erstatte sukker 1:1, men næringssammensætningen af kokossukker er væsentligt mere varieret end almindeligt hvidt sukker.

Kokossukker er det søde alternativ til sukker. (Ved at klikke på linket kan du finde vores favorit kokossukker fra Bodylab). Det smager en lille smule mere karamel- eller farinagtigt end almindeligt sukker, men naturligheden og den måde kokossukker opfører sig på som ingrediens i f.eks. kager, er helt den samme som det hvide sukker, det erstatter.

Samtidig har kokossukker en helt anden næringssammensætning end hvidt sukker. For kokossukker indeholder andre næringsstoffer end kun kulhydrater og sukkerarter. Således finder du op til 4 procent kostfibre, lidt protein og salt, samt omkring en procent fedt i kokossukker, hvor almindeligt hvidt sukker består af 100 % kulhydrat fra sukkerarter.

Lavt glykæmisk indeks

Energimæssigt er der ikke den store forskel. Begge produkter ligger lige omkring 400 kcal i energiniveau. Men kokossukker er godt nyt for diabetikere og tilhængere af madvarer med lavt glykæmisk indeks, hvor der er fokus på indholdet af kulhydrater og den deraf følgende påvirkning af blodsukkeret.

For på grund af den noget bredere næringsmæssige sammensætning, har kokossukker en GI-værdi på 35. Det gør det til en fødevare med et lavt glykæmisk indeks, hvor sukker med en GI-værdi på 92 hører til i den farlige, høje gruppe af fødevarer, som diabetikere helst skal holde sig fra.

Det er også værd at bemærke, at kokossukker har en lavere GI-værdi end mange af de andre sukkererstatninger, der findes på markedet. Kun stevia, xylitol og afarter heraf, samt en række kunstige sødeprodukter har en lavere GI-værdi.

Udover det lave glykæmiske indeks, den mere varierede næringssammensætning med både protein, fedt og fibre, har kokossukker også et højt indhold af mineraler som kalium, magnesium, zink og jern, lige som det indeholder vitamin B1, B2, B3 og B6.

Kokossukker er dog langt fra en sund fødevare, da det stadig giver en vis påvirkning af blodsukkeret. Samtidig indeholder det mange kulhydrater og har et meget højt indhold af fruktose. Derfor anbefales det at bruge kokossukker lige så behersket som almindeligt sukker.

Hvor stammer kokossukker fra?

Kokossukker stammer fra nektaren fra blomsterne på kokospalmen, der gror på Filippinerne, som er verdens største producent af kokosnødder, samt i Indonesien, Indien, Brasilien, Sri Lanka og Thailand. Kokossukker kaldes også for palmesukker. Sukkeret er naturligt og uraffineret, hvorfor det har en brunlig farve. Det ville almindeligt roesukker også have, hvis ikke det var blevet raffineret på sukkerfabrikkerne.

Kokossukker har traditionelt fundet anvendelse som sødemiddel i store dele af Syd- og Sydøstasien lige siden oldtiden. I resten af verden bruges det primært som erstatning for roe- eller rørsukker af ernæringsbevidste forbrugere og diabetikere.

Ud over at erstatte almindeligt, hvidt sukker, kan kokossukker også erstatte honning og farin, lige som det giver en god og lidt mere karamelagtig smag til sovser, marinader og dressinger eller til drinks med whisky.

Status som superfood

På grund af sin lidt sundere ernæringsprofil og det lavere glykæmiske indeks, har kokossukker status som superfood. Det er dog langt fra det eneste levnedsmiddel fra kokospalmen, der har denne status. Kokosolie, kokosvand, kokosmælk og andre dele af kokosnødden og -palmen har også status som superfood på grund af deres gode ernæringsmæssige egenskaber.

Det har fået salget af kokos-produkter til at stige eksplosivt over hele verden, hvilket har medført en jævn prisstigning på kokos hen over de seneste 5 år.

Hvor kan jeg købe kokossukker?

Herhjemme kan du købe kokossukker hos velassorterede supermarkeder, i helsekostbutikker og på nettet hos helse-webshops og udbydere af kosttilskud.

Kokossukker

Her ser du et Kokossukker fra Bodylab, der er dansk produceret.