Mad, coronavirus og sikkerhed i køkkenet

Coronavirus (COVID-19) smitter, hvis du indånder dråber fra host, nys og lignende fra en person, der er smittet med coronavirus. Hvad kan du gøre? Hvad bør du gøre? Hvad skal du gøre? Spørgsmålene er mange i disse dage, hvor COVID-19 er et centralt samtaleemne – ikke bare i medierne, men overalt. For hvad nu hvis …?

corona og spørgsmålHvad nu hvis kunden i køen før dig er smittet? Hvad nu hvis kunden, der brugte indkøbsvognen før dig, var smittet? Hvad nu hvis, der er en smittet kunde, der har rørt ved det æble, du har købt og spiser til morgenmad? Eller hvad med den pizza, du har bestilt. Og er det overhovedet mere sikkert at handle online end i en fysisk butik?

Hvad kan du gøre for at beskytte dig og dine? Og hvad kan du gøre for at beskytte alle andre også? Disse og mange andre spørgsmål spøger i alles hjerner – og vi har forsøgt at samle så mange af svarene på dem her, som det er muligt. Og som svarene er netop nu!

Panik ikke, men tag ansvar

Det kan være svært at orientere sig – den ene ekspert siger det ene, den anden noget andet. Nogle slår det hen og siger, ”det er jo BARE en influenza”. Andre går i panik, hamstrer fødevarer, og stjæler håndsprit og mundbind. Kan vi finde en gylden middelvej?

Ja, panik ikke, men tag ansvar. Først og fremmest handler det om, at vi står sammen – uden at stå for tæt. Det handler ikke kun om dig selv!

Er du yngre og ved godt helbred uden nogen kroniske lidelser, er corona ikke farligere for dig end en almindelig influenza. Men er du ældre, eller er du syg eller på anden måde svækket, kan du blive meget alvorlig syg.

Derfor skal du blive hjemme og holde dig på afstand af andre, hvis du får forkølelsessymptomer. Ikke for din egen skyld, men for de andres.

Generelt er det altid en god idé at holde afstand – også selvom du eller den anden ikke har symptomer. For alle kan bære smitten, også selvom de ikke har fået symptomer endnu.

covid 19 hold afstand

Derudover skal du vise almindelig omtanke. Nys eller host ikke på andre eller uden at holde dig for munden – og ikke med hånden, som du bruger til efterfølgende at berøre ting og andre personer med. Altså brug ganske almindelig pli. Så reducerer du risikoen for smitte ganske effektivt.

Hygiejne, hygiejne og hygiejne

Dernæst handler det om hygiejne. Din egen personlige og rengøringen i dit hjem. Jo oftere du vasker hænder, jo mindre er risikoen for, at du bliver smittet.

Vask altid hænder, inden du går i gang med at lave mad, og inden du spiser – men det gør du vel allerede i forvejen. Og vask også hænder, hvis du har været ude at handle og lignende.

håndhygiejne

Har du ikke mulighed for at vaske hænder, kan du bruge håndsprit i stedet.

Samtidig er det vigtigt med rengøringen, fordi virussen kan sidde på håndtag samt bordplader og andre flader, du – eller andre – har berørt.

Køkkenhygiejnen skal selvfølgelig også være i top – som den plejer:

  • Adskil forskellige typer af fødevarer – brug separate knive og spækbrætter
  • Steg eller kog maden ved den rette temperatur og med det rette tidsforbrug
  • Køl madrester hurtigt ned – aldrig mere end 3 timer fra tilberedningstidspunktet

Kan corona smitte gennem mad, emballage eller andre ting?

Risikoen for at blive smittet med corona gennem fødevarer er minimal, fordi COVID-19 smitter via luftvejene, ikke via mave/tarmkanalen.

Nu læste du måske, at en supermarkedskæde aflyste deres smage-dage pga. corona. Men det var ikke så meget på grund af, at de var bange for at smitten via maden. Det var for at undgå, at folk stimlede tæt sammen og på den måde øgede risikoen for at sprede smitte.

hygiejne i supermarkedet

På samme måde vil risikoen for at blive smittet være minimal, selv om en person med corona har rørt – eller nyst – på emballagen eller dit æble. I øvrigt skyller du det vel, inden du spiser det.

Alligevel: Vask hænder, når du har været ude at handle – eller brug håndsprit – og prøv så vidt muligt ikke at berøre dig selv i ansigtet, inden du har vasket hænder.

Mange supermarkeder har opsat handsker eller håndsprit til fri afbenyttelse, inden du går ind i butikken. Brug det. Desværre er det oftest placeret efter, du har taget en kurv/indkøbsvognen. Men alligevel er risikoen for smitte minimal.

Planlæg dine indkøb, så du undgår at skulle købe ind alt for tit. Og tag også gerne varer med for dine naboer og andre, du kender, hvis det er muligt. Jo færre der er i butikkerne og jo sjældnere, jo mere minimeres risikoen for smitte. Og hold så afstand til de øvrige kunder.

Brug kort, når du betaler og gerne med chippen, så du undgår at berøre knapperne på kortautomaten.

Er det trygt at handle via nettet?

take away og covidDu kan også handle via nettet. Så er du i hvert fald sikker på ikke at komme ud mellem mange mennesker. Og selvom chaufføren kan være smittet med corona, er du jo sædvanligvis ikke i tæt kontakt med ham/hende. Oftest kan varerne blot sættes i carporten eller uden for hoveddøren.

Det samme gør sig gældende, hvis du bestiller og henter take away, eller hvis du får pizzaen bragt ud. Risikoen er minimal – den er der, men den er minimal. Hold afstand.

Du kan finde flere spørgsmål og svar på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Svært at svare på de mange spørgsmål

COVID-19 er en ny virus. Derfor er der heller ikke så meget viden om den endnu. Og derfor er det også svært at svare på mange af de spørgsmål, vi har om virussen og ikke mindst om sygdommen. Men der bliver hele tiden forsket og fundet flere og flere svar.

Det bliver det også meget hurtigt svært at bevare overblikket. For det ene øjeblik siger forskningen ét, det næste øjeblik noget andet. F.eks. troede vi til at begynde med, at børn ikke blev smittet og heller ikke kunne bære smitten. Det har så vist sig ikke at være helt korrekt. Og sådan er det altid med forskning. Resultatet af nyeste forskning er sandt, indtil ny forskning viser noget andet.

Pas godt på hinanden og dig selv

Det er vigtigt at hjælpe hinanden i en hvilken som helst krisesituation. Hjælp din gamle nabo, hvis hendes/hans egne børn ikke har mulighed for det. Du vil jo også gerne have, at nogen hjælper dine gamle forældre, hvis de ikke kan selv, og du ikke har muligheden.

Men du skal selvfølgelig stadig passe på dig selv og dit helbred, så du kan blive ved med at hjælpe.

Så som de altid sagde i 90’er-serien Hill Street Blues: ”Take care out there!”

Picture of Betina

Betina

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler fra HurtigMums