Mascarpone

mascarpone

Hjemmelavet mascarpone opskrift

Samlet tid: 1 day
Forfatter: Beate Grandahl
Men hvordan laver du så din egen lækre mascarpone? Det er ganske enkelt. Mascarpone består af fløde og syre. Nogle opskrifter indeholder også creme fraiche, men ikke min. Fløde og syre. Rent og enkelt.

Ingredienser

  • ½ l piskefløde – og her dur diverse former for madlavningsfløder ikke. Der er mel i og der skal ikke være mel i mascarpone
  • 1 spsk. citronsaft

Ja, det var så det. Så går vi i gang.



    Sådan gør du

    • Varm fløden op i en kasserolle til 85° C – det er her, det er rart med et termometer – rør jævnligt. Der er næsten noget meditativt ved at stå og røre i gryden og vide, at man er ved at lave ost – hjemmelavet ost. Det er da lidt blær. Den høje temperatur slår alle bakterier ihjel.
    • Kom citronsaft i fløden, når den rette temperatur er opnået, og rør rundt. Nu begynder fløden at blive tykkere.
    • Sæt den varme fløde i køleskabet – tildækket – og lad den stå til næste dag.
    • Hæld fløden over i en sigte, som du har foret med et stykke muslin stof, en gammeldags stofble eller lignende. Du kan også sprætte kaffefiltre op og bruge dem til at fore sien med.
    • Sæt igen hele herligheden i køleskabet – tildækket – i ca. 12 timer, til al vallen er dryppet fra – der bliver ikke voldsomt meget valle – og osten er blevet til en fast masse.
    • Nu er osten færdig. Kom den i en lufttæt beholder, og opbevar den i køleskabet. Den kan holde 1-2 uger.
    Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

    Min mascarpone opskrift

    Mascarpone er en alsidig ost. Den kan bruges til et utal af retter. Lige fra tapas over hovedretter til desserter og kager.

    Mascarpone er en ost, du sagtens selv kan lave selv. Det er egentlig slet ikke svært, men du er nød til at bruge en del tid!

    At lave mascarpone tager den tid, den ost tager, for vallen skal skilles fra. Det sker helt af sig selv, du må bare vente. Men ud over det er der ingen ben i osteproduktionen, og det kræver heller ikke stort, forkromet udstyr. Et termometer kan dog være en fordel.

    Efter videoen nedenfor kan du læse mere om hvad Mascarpone er. Men her først en video fra de gode folk fra Gastrofun med inspiration til desserter.

    Hvad er mascarpone?

    Mascarpone er en friskost eller flødeost, som det også kaldes. Og med god grund. For der er masser af fløde i. Flødeoste er de oste, der er nemmest selv at lave. Mascarpone forveksles fejlagtigt tit med ricotta. De er da også hvide begge to, men ricotta er faktisk slet ikke en ost. Ricotta er et mælkeprodukt, der bliver fremstillet af den valle, der bliver til rest, når du laver ost som for eksempel mascarpone.

    Den grønne vinkel

    Stop madspild: Du kan bruge vallen i brød og boller. Erstat den samme mængde væske i bagværket, som du har valle til.

    sådan laver du mascarpone

    Tip: Et af de billigste ostetermometre er et langt termometer (det skal jo helst kunne stå i gryden uden at drukne), der måler fra 0 til 100° C. Men der findes mange varianter. Du kan også bruge et digitalt grilltermometer.

    Mascarpone kan bruges i tiramisu, i spaghetti carbonara, i risotto eller på bruchetta. Mulighederne er mange. For du kan bruge den her ost alle de steder, hvor du ville bruge en hvilken som helst anden flødeost.

    Andre gode italienske madretter

    Der er kommet rigtig mange lækre retter ud af Italien. Mascarpone er en af dem, herunder finder du et lidt andre af mine favoritter.

    Biscotti – De her små italienske småkager er supertørre og hårde, men når man dypper biscotti i kaffen, så bliver de lækre og bløde. Biscotti er en rigtig italienske specialitet.

    Cantuccini – De her cantuccini minder så utroligt meget om biscotti. Jeg ved egentlig ikke om grunden til italienerne har to navne for denne lille småkage er noget egnsrelateret eller hvad det er. Her får du i hvert fald også opskriften på cantuccini med en lille variation!

    Vitello tonnato – Det her er en himmelsk blanding af kalvekød og tun. Jeg elsker at servere vitello tonnato som forret til festlige lejligheder som nytårsaften eller når vi har gæster på besøg.

    Du kan finde mere italiensk inspiration på HurtigMums.dk ved at kigge på vores temaside her: Italienske retter

    Beate Grandahl

    Beate Grandahl

    Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

    6 reaktioner

      1. Hej Christine
        Det var da et interessant spørgsmål, som jeg desværre bliver dig svar skyldig. Umiddelbart kan jeg ikke forestille mig, der skulle være noget til hinder for det, men jeg ved det ikke og har ikke kunnet finde noget om det. Det må vi prøve en dag! Hvis der er andre, der har erfaring med laktosefri fløde i mascarpone, hører jeg gerne om det. Indtil da vil du kunne erstatte mascarpone med laktosefri flødeost i de fleste retter.
        De bedste hilsner
        Johan og hurtigmums

    1. Hejsa.

      Har du en god opskrift på is lavet af mascarpone?

      Jeg har ingen ismaskine ????

      Vh. Ketty.

      Tak for mange gode opskrifter.

      Jeg bruger mange, da jeg hverdag laver mad til 160 sultne og dejlige børn.????

      1. Hej Ketty
        Nej det har vi desværre ikke på stående fod, men det er en rigtig god ide. Den opskrift har jeg hermed sat på to-do listen!
        Mvh
        Laust – HurtigMums

      1. Hej Ghita
        Jeg kan ikke komme det nærmere end de ca. 300 g, der står oplyst. Nogle gange bliver der lidt mere, nogle gange lidt mindre.
        De bedste hilsner
        Beate, HurtigMums

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Se også disse opskrifter

    Cookie indstillinger
    Annonce