Nyt køkken: Sådan får du dit drømmekøkken

Reklame

Planlægger du at købe nyt køkken? Så ligger der mange vigtige beslutninger og venter. Dine valg er nemlig afgørende for udformning, design, funktionalitet og ikke mindst prisen på dit nye køkken. I artiklen her kan du blive klogere på tre af de vigtigste ting, du skal tage stilling til, når drømmen om et nyt køkken skal realiseres: Hvad køkkenet skal bruges til, hvad det skal koste og hvordan, det skal finansieres.

Hvad skal køkkenet bruges til?

Til at lave mad… Det er nok det de fleste tænker, når de bliver konfronteret med spørgsmålet ”Hvad skal køkkenet bruges til?”. Men det er vigtigt at få besvaret spørgsmålet – og gøre det grundigt. Dit svar på spørgsmålet har nemlig stor betydning for, hvordan I kommer til at indrette og bruge jeres nye køkken. Skal der være plads til at spise i køkkenet? Hvor meget skal kunne opbevares i køkkenet? Hvad er køkkenets primære funktion: samvær eller madlavning? At kunne besvare de spørgsmål, handler om, at I får sat ord på jeres ønsker og behov – og det er vigtigt, for jeres overvejelser kan ses på det færdige resultat og har betydning for, om I, i sidste ende står med jeres drømmekøkken. Det kan være en god hjælp at have det skrevet ned, allerede inden I går ud og kigger hos forskellige leverandører. Det er nemlig med til at målrette jagten på drømmekøkkenet.

Læs hvilke andre ting du også bør overveje

Hvad skal køkkenet koste?

At vælge nyt køkken kan selvfølgelig ikke kun tage udgangspunkt i jeres ønsker og behov. I langt de fleste tilfælde er der også et budget, der skal overholdes. Det betyder, at der måske skal laves prioriteringer og indgås kompromisser med henblik på at få det meste ud af den økonomi, I har til rådighed. Nogle af de beslutninger, du skal træffe, som har afgørende betydning for køkkenets pris, handler om hvilke materialer, du vælger, og hvem der skal udføre arbejdet.

Valg af materialer

Hvor meget dit nye køkken kommer til at koste, afhænger bl.a. af hvilke materialer, du vælger. Langt de fleste køkkener kommer i flere versioner med samme elementer i forskellige farver og materialer – og derfor også til forskellige priser. Der kan være mange tusinde kroner at spare ved at vælge nogle billigere køkkenelementer. Overvej derfor, om der er nogle køkkenelementer, du kan gå på kompromis med, hvis køkkenets samlede pris overstiger dit budget.

Gør-det-selv

Vil du ikke gå på kompromis med køkkenets materialer, farver og kvalitet? Så er der heldigvis andre muligheder for at spare penge på dit nye køkken. Det kan du bl.a. gøre ved at sætte køkkenelementerne op selv. At sætte køkken op selv er en del billigere end at få fagfolk til at gøre det, men det kræver, at du har hænderne skruet rigtigt på – eller kender nogle, der har. Det er nemlig ingen let opgave, og hvis du ikke har styr på det, kan det ende dig med at koste mere end det havde gjort, at få professionelle køkkenfolk til at løse opgaven. Overvej derfor om dine eller dit netværks kompetencer rækker, inden du træffer en endelig beslutning om at sætte køkken op selv.

HTH har udarbejdet en glimrende guide der kommer mere omkring emnet.

Hvordan skal køkkenet finansieres?

Det er ikke kun jeres valg og fravalg af materialer, elementer, modeller og mærker, der har betydning for køkkenets pris. Det er mindst lige så vigtigt at have styr på, hvordan køkkenet skal finansieres. Også her skal der træffes vigtige beslutninger. Medmindre I har en god opsparing, så skal I med stor sandsynlighed låne penge til jeres nye køkken. Det er helt almindeligt og der er mange gode muligheder for at låne de penge, I mangler. Her er et overblik over de tre mest anvendte lånetyper:

Lån i køkkenfirmaet

I kan fx låne gennem det køkkenfirma, der skal levere køkkenet. Det er der flere fordele ved, fx at der ofte følger en gratis opmåling med. Grunden til, at mange søger andre finansieringsmuligheder end dem, der tilbydes af køkkenfirmaer, skyldes, at denne finansieringsmulighed sætter nogle begrænsninger for jeres valgmuligheder. Vælger du denne mulighed, købes køkkenet oftest som pakkeløsning hos firmaet. Det betyder, at den smukke bordplade eller de specielle håndtag, du allerede har spottet et andet sted, ikke længere er en mulighed eller skal købes selvstændigt og monteres efter at det færdige køkken er leveret.

Lån i banken

Vælger du derimod et banklån eller tager et byggelån som forbrugslån, så har du bedre muligheder for at mixe og matche med henblik på at skabe lige det køkken, du går og drømmer om. Vælger du et banklån, tilbyder de fleste banker køkkenlånet både som et privatlån, forbrugslån, grundkonto med kredit eller som friværdi i boligen. Ulempen ved at vælge et banklån er, at det kan tage tid at få lov til at låne pengene – den tid kan du spare ved fx at tage et byggelån hos en tredjepart.

Tag et byggelån

Et lån i køkkenfirmaet binder jer til producentens udvalg og et lån i banken betyder tidskrævende låneansøgninger. Til gengæld får du den fulde fleksibilitet, når du finansierer dit nye køkken med et byggelån. Med denne lånemulighed skal du hverken bruge tid og kræfter på langtrukne låneansøgninger eller være bundet til et bestemt udvalg af køkkenelementer. Udover, at det er nemt og hurtigt at ansøge om et byggelån, så er det også let at gennemskue, hvad det koster at tage et byggelån. og så er det muligt at bruge låneberegneren til at få et overblik over, renter, månedlig afbetaling, m.v. Det er muligt at tage et byggelån hvis du ejer et hus eller en lejlighed, en andelsbolig eller et sommerhus.

Et byggelån kan blandt andet fås hos Express Bank

Picture of Betina

Betina

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler fra HurtigMums