Oksemørbrad

Oksemørbraden er nok det stykke kød på oksen, der har den dyreste kilopris. Det betragtes i hvert fald af mange som luksus med luksus på. Du kan stege mørbraden hel, eller du kan skære den ud i forskellige stykker. Det kan du læse mere om herunder.

Der findes en del forskellige retter med oksemørbrad. Du kan lave oksemørbrad på grillen, altså som en hel steg. Eller du kan skære den ud til tournedos, chateaubriand, mørbradbøf eller i mindre stykker til bøf stroganoff og gullasch. Men mere om udskæringerne efter opskriften.

Oksemørbrad

Oksemørbrad

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Ret: Hovedret, Oksekød
Køkken: Amerikansk, Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 548kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Det er nemt at få velsmagende mad ud af en mørbrad. Den opskrift du får herunder, er nok en af de mest simple. Jeg har skåret ”halestykket” af og lavet som en hel steg.

Ingredienser

  • Ca. 800 g oksemørbrad
  • Olie
  • Smør
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Fjern sene, hinder og evt. større stykker fedt med en skarp kniv.
  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Varm en god sjat olie og en god klat smør op på en pande, og brun mørbraden af.
  • Læg mørbraden over i et ovnfast fad, og sæt det i ovnen.
  • Steg mørbraden, til den har en centrumstemperatur i den tykke ende på ca. 57-58° C – det tager ca. 35 minutter.
  • Tag mørbraden ud af ovnen, og lad den hvile i et kvarters tid – herved opnår den en temperatur på ca. 60° C.

Nutrition

Kalorier: 548kcal | Protein: 36g | Fedt: 44g | Mættet fedt: 18g | Kolesterol: 140mg | Natrium: 98mg | Kalium: 608mg | Calcium: 14mg | Jern: 5mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Til den stegte mørbrad smager det godt med pommes Anna og rødvinssauce og evt. dampede grøntsager. Eller du kan servere flødekartofler til, så kan du undvære sovsen. På billedet har jeg serveret mørbraden med mornay-kartofler med spinat i.

Nogen vil sikkert synes, at det er helligbrøde at stege et helt mørbradstykke, der ikke har samme størrelse hele vejen, fordi det tynde stykke ikke skal have lige så lang tid som det tykke. Men jo, det skal det. For her hos os er der nogle, der spiser rødt kød, og nogle der spiser gennemstegt kød, så det passer perfekt. Og ellers kan du bukke det tynde stykke ind under det tykke stykke og binde mørbraden med lidt madlavningssnor.

Sådan skæres en mørbrad ud

Hvis du har en hel mørbrad, og du ikke vil lave den helstegt – måske fordi I ikke er så mange – så kan du skære den ud i forskellige stykker til forskellige retter.

”Halespidsen” skærer du af dér, hvor mørbraden begynder at blive lige tyk over det hele. Spidsen skærer du på den lange led i strimler, som kan bruges til bøf stroganoff.

”Hovedet” af mørbraden skærer du af og pudser de ”løse, skæve” stykker af, der sidder på hver side. Disse stykker kan du skære i tern og bruge til gullasch.

Selve hovedet kan bruges til mørbradbøffer på ca. 2 cm i tykkelsen.

Det sidste stykke, der nu er tilbage, er lige tykt hele vejen. Det kan du enten bruge til tournedos eller chateaubriand eller begge dele. For der kan nemlig sagtens blive fire tournedos på ca. 3-4 cm i tykkelsen og en chateaubriand – eller flere – på ca. 8 cm. Selvfølgelig afhængig af mørbradens størrelse.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce