Paella

Paella – Alt i én pande – eller alt i én gryde – nemmere bliver det ikke, og det er lige præcis, hvad paella er. Paella er en risret fra Spanien – som kan laves af alt muligt. Det er sådan en rigtig en meter pande – alt inden for en meter ryger i panden. Den eneste regel er, at der skal være ris i, og den skal krydres med safran.

Safran er dyrt – voldsomt dyrt – vi snakker 10.000 – 20.000 kr. pr. kg, afhængig af sort. Safran er lavet af den yderste, tørrede del af griflen på safran-krokus, og der skal 75.000 – 100.000 blomster til 1 kg safran. Til gengæld kan man købe safran i meget små portioner. Under ½ gram er ikke ualmindeligt, og der skal da heller ikke vanvittigt meget i, for blot en lille smule safran tilfører en fantastisk smag, duft og farve til din paella.

Opskrift på paella

paella

Paella – opskrift

Samlet tid: 30 minutter
Antal: 6 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Min opskrift på paella er ret ny. Derfor må jeg hellere se at få skrevet den ned. Den blev skabt forleden, da vi fik uventede gæster – paella er nemlig enkel at øge ved at tilsætte flere ris og mere grønt. Vejret var fint, så grillen blev kørt ud, og der blev tændt op, mens vi sad og hyggede med et glas køligt hvidvin og skar de skyllede grøntsager ud i skyggen af de store ahorntræer.

Ingredienser

  • 10 forårsløg
  • 4 røde peberfrugter
  • ½ dl solsikkeolie
  • 5 dl risottoris og 1 dl basmatiris – jeg var løbet tør for risottoris
  • ½-¾ tsk. safran
  • 2-2½ dl hvidvin – et godt skvæt fra flasken
  • 7 dl grøntsagsbouillon
  • 600 g rejer eller ca. 1 kg hvis du vælger dem med skal – jeg havde lidt af hver, både de små grønlandske og dem, der har fået lov at beholde halespidsen på
  • 2 usprøjtede citroner
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Vi skar peberfrugtens kød – uden kerner og stok – i tern.
  • Derefter skar vi forårsløgene – uden roden – i skrå stykker på et par cm.
  • Halvdelen af olien blev varmet i en stor pande, og grøntsagerne blev svitset heri i et par minutter, hvorefter de blev taget op og resten af olien hældt på panden.
  • Ris og safran blev svitset, til risene var gennemsigtige.
  • Hvidvin blev tilsat og kogt ned, til vinen næsten var væk.
  • Herefter blev bouillonen tilsat, og det hele simrede under tætsluttende låg i ca. 20 minutter, til risene var næsten færdige.
  • Imens blev citronerne skåret i både.
  • Da de 20 minutter var gået, kom de svitsede grøntsager og rejerne i risen og varmet godt igennem.
  • Salt og peber blev tilført efter smag, og der blev pyntet med citronbådene.
  • Paellaen blev sat på bordet i panden.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Vi spiste flute til – ikke hjemmebagte, men jeg havde dog lige peppet de færdigkøbte op ved at dryppe skorpen med citronsaft, penslet med flydende honning og drysset med korianderfrø og fennikelfrø og grillet dem i 5-7 minutter.

Paellaen kan selvfølgelig lige så godt laves på komfuret.

Se også opskriften polenta for ægte sydlandsk stemningsmad.

paella

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce