Persillesovs

Uhm, persillesovs til stegt flæsk og nye, danske kartofler eller til en stegt rødspætte, eller, eller, eller. Persillesovs smager bare skønt, og persille kan jo fås hele året – dansk persille, vel at mærke.

Persille er nok den mest anvendte krydderurt herhjemme. Det er ikke noget jeg ved, det er noget jeg tror.

persillesovs

Nem persillesovs

Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Den anden er denne nemme og hurtige persillesovs – den jeg lærte at lave efter min første kogebog, jeg selv købte, da jeg flyttede hjemmefra, og som jeg stadig bruger. Både kogebogen og opskriften på persillesovs, som står på side 198.

Ingredienser

  • 2 spsk. hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 10 g smør/margarine – eller fedtstof fra det stegte flæsk
  • Citronsaft
  • 3 spsk. hakket persille – kruspersille
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Pisk mel og mælk sammen til en klumpfri væske.
  • Tilsæt fedtstof.
  • Varm op under stadig omrøring, og kog sovsen, til melsmagen er væk – stadig under omrøring.
  • Smag til med salt, peber og citronsaft.
  • Tag gryden af varmen, og tilsæt den hakkede persille, og bland den i sovsen.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Mere om persillesovs

Når jeg slår persille op i mit gamle, danske husmoderleksikon, får jeg oplyst følgende: ”Der findes tre hovedformer: Kruspersille, rodpersille og snitpersille. Den sidste, der har store, glatte og grove blade, bruges ikke her i landet”.

Kruspersille er det, vi i daglig tale kalder persille. Rodpersille er det, vi normalt kalder persillerod. Det er ikke lykkedes mig at finde ud af hvad snitpersille er, men jeg vil tro, det er det der i dag kaldes glatbladet/bredbladet persille, som efter husmoderleksikonet er blevet skrevet, har fundet vej til de danske køkkener.

Endelig findes der faktisk en fjerde persillesort – selleripersille – som er en forholdsvis ny krydderurt på markedet. Det er, som navnet siger, en mellemting mellem persille og selleri. Den ligner og dyrkes som persille, men er faktisk en selleri.

Hvordan laver man persillesovs?

Men nok om persille. Nu skal det handle om sovsen – persillesovsen. Persillesovs kan laves på flere måder. Den første jeg vil nævne, er den opbagte. Du laver ganske enkelt en bechamelsauce og tilsætter en håndfuld, hakket persille og smager til med salt og peber og evt. citronsaft og revet muskatnød.

Ønsker du ikke at bruge hvedemel i din persillesovs, så følg opskriften nedenunder i stedet!

Opskrift på persillesovs UDEN mel med MED fløde

persillesovs

Persillesovs uden mel, men med fløde

Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Har du glutenallergi er mel en meget dårlig løsning til at jævne sovs med. Men derfor skal du ikke undvære persillesovs, for du kan lave den med fløde i stedet.

Ingredienser

  • 2 æggeblommer
  • ½ l piskefløde – ikke madlavningsfløde for det er tilsat mel for at holde fedtprocenten nede
  • 10 g smør/margarine
  • Citronsaft
  • 3 spsk. hakket persille
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Pisk æggeblommerne sammen med fløden, og kog op under konstant omrøring – det svider nemt på.
  • Skru ned, og lad det simre et par minutter – stadig under omrøring.
  • Tilsæt smør, og lad det smelte.
  • Smag til med salt, peber og citronsaft, når sovsen har den rette tykkelse.
  • Tag gryden af varmen, og tilsæt persillen.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Må man opvarme persille?

Ja, det må man! Hvis man overholder visse retningslinjer:

  1. Sørg for, at persillen er skyllet grundigt – helt fri for jord og jordstøv
  2. Nedkøling af retten må maksimum tage 3 timer, fra den er tilberedt
  3. Ved opvarmning skal retten opvarmes til minimum 75° C

Velbekomme!

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

4 reaktioner

  1. Tak for opskriften – lige et hurtigt spørgsmål – hvorfor er det så vigtigt at man rører konstant rundt når man koger sovsen op?

    1. Hej Andre

      Velbekomme! Grunden til, at det er vigtigt at røre rundt i sovsen, mens den koger op, er, at sovsen nemt kan brænde på, fordi den hovedsageligt består af mælk, og mælk brænder let på, hvis ikke du rører i den. Dog skal det siges, at jo federe mælk, du bruger, jo mindre er risikoen for, at den brænder på.

      De bedste hilsner

      Beate

  2. Snitpersille må være det der i daglig tale kaldes bredbladet persille…

    Det er et lækkert produkt, med brede blade og god smag, snittes

    det groft gør det bare en persillesovs lidt mere lækker 😉

    Den ser selvfølgelig anderledes ud.. Men smagen er super.. 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce