Rabarbersaft minder mig om sommer og sol. Saften smager skønt kogt kun på rabarber – og sukker selvsagt – uden nogen som helst former for andre tilsætninger, men den smager også skønt samme med f.eks. ingefær, vanilje eller jordbær.

Jeg har ikke selv rabarber i haven, og jeg synes faktisk, de er blevet rimeligt kostbare i butikkerne, i forhold til hvad de har kostet førhen. Så der er ingen vej udenom, hvis jeg vil koge saft, kompot, grød eller andet af rabarbere, så må jeg må på rabarberhugst hos min gamle nabokone. Eller hugst kan man vel næppe kalde det, jeg har nemlig fået lov, og det koster mig kun en del af det færdige produkt.

Rabarbersaft

Rabarbersaft – opskrift

Min favorit er, når saften kun er kogt på rabarber og intet andet. Men det er ikke på grund af smagen – selvom den er god – det er, fordi det er supernemt og hurtigt.

Ingredienser til ca. 1½ l saft

  • 1 kg rabarberstilke
  • 1 liter vand
  • 375 g rørsukker
  • Lidt citronsaft
  • Lidt atamon

Fremgangsmåde

  1. Skyl rabarberne, og skær evt. dårligdomme væk.
  2. Skær rabarberne i 4-5 cm lange stykker, og kom dem i en gryde.
  3. Hæld vandet ved, kog op, og lad rabarberne koge i ca. 10-15 minutter, til rabarberne blive bløde og let smattede.
  4. Tag gryden af varmen, og lad rabarberne trække i vandet i en halv times tid.
  5. Hæld rabarber og væde igennem en opvredet saftpose, pres evt. mere saft ud af rabarberne ved at klemme om posen.
  6. Hæld saften i en ren gryde, tilsæt sukker, og kog op.
  7. Kog til sukkeret er opløst.
  8. Smag til med citronsaft og evt. mere sukker.
  9. Tilsæt et skvæt atamon, og hæld saften på skoldede, atamonskyllede flasker.

Saften skal fortyndes 1:4, eller hvad du selv synes.

Tip: Hvis du vil have en ufiltreret saft, skal du i stedet for at hælde den igennem saftposen hælde den igennem en sigte.

Rabarbersaft med ingefær

Som nævnt kan du også komme ingefær i saften. Skræl et stykke ingefær – ca. 3-4 cm – skær det over på langs, og kom det i gryden sammen med rabarberne og evt. et stort stykke citronskal fra en økologisk citron.

Rabarbersaft med vanilje og kardemomme

Vil du have vanilje i, så flæk en stang vanilje, og smid både stang og korn i gryden samme med saften fra en citron og rabarberstykkerne. Kog, lad trække, si og kom sukker i som ovenfor beskrevet.

Foruden vanilje og citronsaft kan du også komme et par kardemommekapsler i. Tryk på dem, så de sprækker, så kommer smagen bedre ud.

Rabarber – Cosmopolitan

I stedet for at fortynde saften med vand kan du lave en kølig drink – en rabarber-cosmopolitan. Du skal bruge lige dele Cointreau, ufortyndet rabarbersaft og citronsaft, og så er det dobbelt op på vodkaen. Så hvis du f.eks. bruger 2 cl, Cointreau, 2 cl ufortyndet rabarbersaft og 2 cl citronsaft, skal du bruge 4 cl vodka.

Kom hele herligheden i en shaker sammen med nogle isterninger. Shake grundigt igennem, og hæld op i glas.

Nu vil jeg gå ind til naboen med en lille flaske rabarber saft.

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 45 minutter

Print Friendly, PDF & Email