Stuvet hvidkål

Opskrift på stuvet hvidkål.

stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål opskrift

Samlet tid: 40 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Men jeg laver ikke ret tit fyldt hvidkål – det smager godt, men som nævnt tager det lang tid at lave. Men man behøver jo heller ikke at udhule et hoved for at lave stuvet hvidkål.

Ingredienser

  • 700-800 g hvidkål – det er et lille hvidkålshoved
  • 4 spsk. mel
  • 30 g smør – eller stegemargarine
  • 3 dl kogevand fra hvidkålen
  • 2 dl mælk
  • Revet muskatnød
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Fjern de yderste, grove blade på hvidkålshovedet.
  • Skær hovedet i kvarter, og snit derefter fint hver del ind mod stokken – stokken kasseres eller bruges til bouillon, suppe eller til at hakke sammen med kød til kødsauce til for eksempel lasagne eller spaghetti og kødsovs.
  • Kog hvidkålen i letsaltet vand, til den er mør – ca. 20 minutter.
  • Lav imens en smørbolle ved at mose melet lidt efter lidt ind i smørret med en gaffel, til du har en fast masse – en smørbolle.
  • Hæld kogevandet fra kålen, men gem det.
  • Lad hvidkålen dryppe af, så så lidt væde som muligt hænger ved og gør stuvningen tynd.
  • Kog kogevand og mælk op, og jævn det med smørbollen – kom ikke hele smørbollen i på en gang. Måske skal du ikke bruge hele bollen. Når stuvningen har den rette konsistens, skal der ikke mere smørbolle i. Tiloversbleven smørbolle kan fryses.
  • Smag stuvningen til med revet muskatnød, salt og peber.
  • Hæld den afdryppede hvidkål over i stuvningen, og rør rundt.
  • Så er stuvningen færdig.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Beate Grandahls stuvet hvidkål opskrift

Stuvet hvidkål. Mums! Det vækker barndomsminder om kåldunster i køkkenet, som kunne mere end blot fornemmes i indkørslen, når man trak sin cykel ind i skuret, når man kom hjem fra skole. Og som hang i luften i flere dage – om det var tilberedningen eller eftervirkningerne i systemet er uvist.

Jeg havde, lige indtil jeg selv begyndt at kokkerere, den opfattelse at stuvet hvidkål tog laaaaaang tid at lave. Men det gør det jo ikke.

Grunden til min vildfarelse var, at når vi fik stuvet hvidkål, så var det et biprodukt af fyldt hvidkål. Og fyldt hvidkål, det tager tid. For det er jo hele hovedet – udhulet godt nok – som er fyldt med eksempelvis fars, som skal koges. Men det der blev hulet ud af kålhovedet, blev altså brugt til stuvet hvidkål. Ja, dengang forstod en husmor så sandelig at spare.

Tip: På samme måde kan du lave andre stuvninger – f.eks. stuvede grønærter og gulerødder, stuvet spidskål eller stuvet grønkål.

Frikadeller med stuvet hvidkål

Som du kan se på billedet, så kan stuvet hvidkål serveres til frikadeller – og det er guf. Men du kan også servere det til glaseret skinke eller hamburgerryg. Generelt går stuvet hvidkål ret godt til klassiske danske kødretter.

Kan stuvet hvidkål fryses?

Har du rester af stuvet hvidkål, kan du sagtens fryse det ned. Tag det op, lige inden det skal tilberedes, og opvarm den frosne klump ved svag varme, til det ”smelter” og bliver flydende igen. Tilsæt eventuelt vand eller mælk, hvis det er for tykt.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce