Svampesuppe – Klimavenlig

Svampesuppe – Klimavenlig. Det er svært at være klimavenlig og holde CO2-udslippet nede, når du laver mad. For ikke alene skal du tænke på, hvor meget strøm, du bruger, du skal også vælge dine råvarer med omtanke. Måske skifte en råvarer ud med en anden. Men alligevel skal maden jo også smage godt, så det er lidt en balancegang.

Herunder får du en opskrift på suppe. Den er hovedsageligt lavet på svampe og grøntsagsbouillon/-fond. Hvis du kan plukke svampene selv, er det jo helt perfekt. Men har du ikke forstand på svampe, er det nok mere trygt for dit velvære at købe dem. Gå efter danske og økologiske.

Få evt lige lidt ekstra lækker inspiration af vores super gode venner fra Gastrofun

Svampesuppe – klimavenlig

Suppe med svampe – Klimavenlig

Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: aftensmad, Forret, Suppe
Antal: 4 personer
Kalorier: 99kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Du skal bruge friske svampe. Du kan købe et svampemix, eller du kan plukke eller købe skovchampignoner. Du kan også bruge almindelige champignoner. Blot skal du huske, at udenlandske svampe giver et højere CO2-udslip end danske og økologiske.

Ingredienser

  • 500 g svampe – helst økologiske og danske
  • 1 dansk økologisk skalotteløg
  • 1 fed hvidløg – måske fra egen have?
  • 1 spsk. smagsneutral olie – f.eks. solsikkeolie
  • 2 kviste frisk timian – gerne økologisk og her fra landet
  • 1 l grøntsagsfond eller -bouillon – gerne hjemmelavet
  • 1 dl laktosefri eller -low madlavningsfløde
  • 2 dl økologisk mælk
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Gør svampene fri for jord og snavs, og skær dem i grove stykker.
  • Pil skalotte- og hvidløg, og hak skalotteløget groft og hvidløget fint.
  • Varm olien i en gryde, og svits svampene 4-5 minutter.
  • Tilsæt løg, hvidløg og timiankviste.
  • Svits, til løgene er klare.
  • Hæld bouillon/fond ved, og lad det hele simre i et kvarters tid.
  • Tag timiankvistene op, og blend suppen.
  • Tilsæt fløde og mælk, kog op, og smag til med salt og peber.
  • Pynt evt. med en frisk dusk timian eller som på billedet med en dusk basilikum.

Noter

Suppen kan serveres som den er, men smager også skønt med et pølsehorn eller et flute til. Brødet er ikke regnet med i udregning af CO2-udslip, og det er brug af elektriske hjælpemidler heller ikke.
CO2-udslippet på råvarerne i svampesuppen er ca. 1,46 kg. Det svarer til en køretur i bil på ca. 10 km. Hvis du vælger udenlandske svampe, skal du mindst lægge 0,2 kg CO2 pr. kg svampe til i ekstra transport.
Synes du ikke om madlavningsfløde, og kommer du derfor ”rigtig” fløde i suppen i stedet for, så forlænger du lige køreturen med ca. 2 km. For blot en enkelt dl fløde. Udskifter du så også olien med smør, så lægger du yderligere 1 km til køreturen. Her gør det så ikke det store, om det er økologisk smør eller ej, fordi mængden er så lille. Men som du ved, så gør mange bække små en stor å.

Nutrition

Kalorier: 99kcal | Kulhydrat: 11g | Protein: 6g | Fedt: 5g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 0.3g | Enkeltumættet fedtsyre: 2g | Kolesterol: 6mg | Natrium: 43mg | Kalium: 545mg | Fiber: 2g | Sukker: 8g | Vitamin C: 4mg | Calcium: 72mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce