Svensk pølseret – og andre retter i forklædning

Sidst opdateret: 7. maj 2020

Undertiden sker det, at retter får navne, som man må undre sig over, hvorfor dog i alverden, de har fået lige netop det navn. Som regel er der jo en grund, men det er ikke altid, det er nemt at finde den. Det gør ikke retten dårligere, men giver tværtimod stof til eftertanke og til samtale under måltidet.

Herunder har vi samlet nogle retter, der giver sig ud for at være noget, de ikke er. Vi prøver også at komme med en forklaring på, hvorfor retterne hedder, som de gør. Så kan du komme med svaret på, hvorfor eksempelvis svensk pølseret hedder ’svensk’, når den er pæredansk, næste gang du serverer retten.

Svensk pølseret

Svensk pølseret er den vi starter med. Ingen svensker kender til svensk pølseret, med mindre han/hun har fået det i Danmark. Det er ikke sådan helt 100 % givet, hvorfor retten har fået navnet svensk pølseret, men det menes at komme fra danskere, som har været på lejrskoleophold i Sverige. Den sidste dag på sådan et ophold fik man en gryderet af resterne fra hele ugen – deriblandt pølser. Derfor svensk pølseret. Men den er lidt langt ude. Men du kan i hvert fald få opskriften på svensk pølseret ved at klikke på linket herover eller på billedet herunder.

svensk pølseret

Jægergryde

Jægergryde lyder meget naturligt og spændende. For hvad der er i en jægergryde, må jo være noget jægeren selv har været ude at skyde og har tilberedt i en gryde over et bål ude i naturen. Kun tilsat, hvad jægeren har kunnet finde i området af urter og bær. Men det er ikke tilfældet, med mindre jægeren har været på jagt på bondegården og skudt en ko eller en gris. For jægergryde består oftest af mørbrad eller oksekød i tern. Men det har vil her på hurtigmums.dk lavet om på. Så hvis du klikker på linket herover eller billedet herunder, får du opskriften på en rigtig jægergryde.

jægergryde

 Æbleskiver

Æbleskiver indeholder normalt ikke æbler. Du kan godt komme en lille skive æble i, men det er ikke den traditionelle form for æbleskiver. I 1700-tallet var æbleskiver en tynd skive æble, der blev vendt i mel og æg og stegt i smør på en pande. Æbleskivepanden kommer først frem et par hundrede år senere. Men hvordan den gamle form for æbleskiver er blevet overført til dem, vi kender i dag fortaber sig lidt i det uvisse. Klikker du på linket i starten af teksten eller på billedet herunder, får du opskriften på gode, gammeldags, nutidige æbleskiver. Om du så vil komme et lille stykke æble eller lidt æblemos i, er helt op til dig.

æbleskiver

Stjerneskud

Stjerneskud hed tidligere tout de Paris eller tout Paris, end skønt retten ikke stammer fra Paris. Så både dens nuværende og tidligere navn er lidt af en tilsnigelse. Efter sigende skulle det nuværende navn stamme fra, at Ida Davidsen (smørrebrødets grand old lady) kreerede smørrebrødet specielt til den sovjetiske kosmonaut Jurij Gagarin (første menneske i rummet), da han var på hyldestbesøg i Danmark i 1962. Men så giver det bare ikke rigtig nogen mening, at det tidligere skulle have heddet noget andet. Men hvorom alting er, så kan du få opskriften på stjerneskud ved at klikke på linket i starten af denne tekst eller ved at klikke på billedet.

stjerneskud

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Temaartikler fra HurtigMums