Tunmousse

tunmousse

Tunmousse opskrift

Samlet tid: 16 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Ofte var der også husblas i, som ikke alle husmødre enes lige godt med. Personligt har jeg ikke nogen problemer med husblas, ud over at jeg synes, at det kan give en lidt blævrende konsistens til tunmoussen. Så derfor lader jeg smørret klare husblassens arbejde – men det giver selvfølgelig en federe mousse. Til gengæld bruger jeg tun i vand i stedet for tun i olie.

Ingredienser

  • 1 dåse tun i vand drænet vægt 140 g
  • 100 g smør
  • ½ dl cremefraiche 18 %
  • Citronsaft
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Hæld tunen i en sigte, og lad den dryppe af.
  • Findel tunkødet med en gaffel, så stykkerne bliver små og ensartede.
  • Smelt smørret – det er hurtigt gjort i mikroovnen på højeste effekt i små 10 sekunder.
  • Tilsæt cremefraiche og smør til tunkødet, og smag tunmoussen til med citronsaft, salt og peber.
  • Kom tunmoussen i en postejform, eller små portionsforme, hvis du vil lave fine portionsanretninger.
  • Sæt moussen i køleskabet i mindst seks timer. Men den kan sagtens tåle at stå i længere tid. Du kan sagtens lave den dagen før.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Tunmousse er en rigtig retroret. Den stammer tilbage fra 1980’erne, hvor vi spiste den som forret til familiefester og måske nytår. I hvert fald hvis det var en moderne husmor, der stod for menuen.

I 1980’erne oversvømmede mejerierne danske hustande med gratis opskriftshæfter med flotte, indbydende billeder af nye, moderne retter. Bl.a. tunmousse.

De gratis opskriftshæfter havde det ene formål, at de skulle få danske husmødres øjne op for de mange nye mælkeprodukter, og naturligvis få dem til at bruge dem. Karolines Køkken sendte intet mindre end fire af disse hæfter ud i løbet af 80’erne, og opskriften på tunmousse var med i flere varianter. Fælles for dem alle var, at der var cremefraiche eller et lignende mælkeprodukt i moussen.

Du kan ente vælge at servere tunmoussen i portionsformen, eller du kan slå den ud af formen. Kør eventuelt med en bordkniv rundt i kanten for at løsne moussen.

Tunmoussen serveres med lidt grønt – normalt vil jeg foretrække brøndkarse, men dild eller almindelig karse smager også skønt til – ristet brød og citron.

Lav evt. en dressing til af 1½ dl cremefraiche smagt til med citronsaft, sukker, salt og peber og lidt af det grønne, du har brugt til tunmoussen.

Jeg ved ikke, hvor længe tunmoussen kan holde sig i køleskabet, vi får altid spist den inden.

Tunmousse – den fedtfattige udgave

Hvis du synes, at ovenstående udgave er lidt for fed, så kan du udelade smørret, og bruge 1 blad husblas opblødt i koldt vand i ca. 5-10 minutter. Smelt den i en gryde med det vand, der hænger ved, afkøl den en anelse, og hæld den i tunmoussen under omrøring. Du kan også i stedet for cremefraiche 18 % bruge skyr 0,2 %. Så bliver det ikke mere fedtfattigt. Det kan selvfølgelig smages, men den fedtfattige udgave er også god.

Vi har faktisk ikke så mange retter med tun på siden, men den her opskrift på tunfrikadeller er faktisk ret populær.

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

  1. Vi elsker tunmousse, og får den tit på denne måde, men ofte også uden smør og så bare med mere skyr, som jeg bruger hver gang. Vi elsker så også en dressing dertil, for det synes vi, at der hører til, og den laver jeg også af skyr. Opskriften er på 3 dele skyr, en del mayonnaise, lidt citronsaft, et stort finthakket løg, og så godt med tørret dild, hvor det hele bare røres sammen. Denne blanding er den lækreste dressing serveret til tunmousse. Og så er den en genial blanding til når vi laver kartoffelsalat. Verdens bedste kolde kartoffelsalat. Og så tilmed ret kaloriefattig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter