Jeg er ikke vild med de stiftpiskede æggehvider, der flyder i klatter rundt om i tallerkenen, til gengæld har jeg ikke noget imod kammerjunkerne, men jeg kan også godt lide tvebakker. Men koldskålen spises til dessert her i huset – det er så meget nemmere, fordi den jo er kold, mens hovedretten som regel er varm. Men her får du altså opskriften.
7dlkærnemælk – gerne økologisk så den har lidt fylde
1½dlskyr eller græsk yoghurt
Kammerjunkere eller tvebakker
jordbær
Sådan gør du
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud af den med en lille kniv.
Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn lyst og skummende.
Tilsæt revet citronskal og -saft fra den halve citron, kærnemælk og skyr/yoghurt, og rør det godt sammen.
Smag til med sukker og citron.
Opbevar koldskålen tildækket på køl, indtil den skal spises. Hvis du ikke serverer æggehviderne stiftpiskede i koldskålen, kan du piske dem stive og tilsætte 1½ dl sukker lidt ad gangen, til æggehviderne er en fast masse. Herefter kan du sætte små toppe – evt. ved hjælp af en sprøjtepose med tylle – på en bageplade beklædt med bagepapir og bage dem midt i ovnen ved 100° C i ca. ½ time – så har du fine, sprøde marengs. De kan opbevares i en kagedåse med tætsluttende låg og for eksempel serveres til is en anden dag.
Men tilbage til koldskålen.
Hvis du vil servere din koldskål med jordbær, nipper og skyller du bærrene og skærer dem i tykke skiver eller i halve, hvis de er meget små.
Tilsæt først jordbærrene lige inden servering.
Det samme gælder for kammerjunkere og tvebakker. Kammerjunkere kommes i, som de er fra posen, mens tvebakker knuses let hen over koldskålen med en hånd – det lader du bare gæsterne selv om.