Der findes flere fremgangsmåder, når der skal laves sovs. For at få sovsen tyk, skal den jævnes. Det kan gøres på mange forskellige måder – du kan læse forslag til jævningsmetoder efter opskriften – disse metoder kan du også bruge til rigtig mange andre typer sovs udover brun sovs. Til denne klassiske brune sov benytter vi en opbagt sovs. Her er der lige så meget fedtstof som der er mel. Blot følg opskriften nedenfor, og så er det egentlig slet ikke svært at lave en lækker brun sovs!
2½spsk.smør – det kan også være skyen fra en steg der bliver skummet af
2½spsk.mel
5dlvæske – det kan være mælk, bouillon (vand og bouillonterning eller kogevandet fra grøntsager, eller den skummede sky fra kød eller en blanding af bouillon og mælk
Kulør
Salt og peber
Sådan gør du
Smelt fedtstoffet, og rør melet i lidt efter lidt.
Kom lidt af væsken i, når melet har opsuget alt fedtstoffet, og rør.
Tilsæt mere væske under omrøring lidt ad gangen, til alt væsken er kommet i, og sovsen er begyndt at få den rigtige tykkelse.
Kog sovsen igennem i cirka 10 minutter, mens du rører.
Smag til med salt og peber, og tilsæt kulør, til sovsen har den rigtige farve.