Da jeg var barn, ordnede vi selv ålene og klippede dem. Sådan en ål kan sandelig sno sig hele vejen rundt om ens arm. I dag køber jeg dem ordnede, så de er lige til at skære i mindre stykker og stege. Og den proces er nem. Så når først ålen er kommet inden for i køkkenet, er de nemme at gå til.
Mel til panering– jeg bruger hvedemel men rugmel eller majsmel kan også anvendes
Stegemargarine eller smør til stegning
Salt og peber
Sådan gør du
Tænd ovnen på 150° C, konventionel varme – brug ikke varmluft, så risikerer du, at ålene bliver tørre.
Skyl ålene rene for blod, og dup dem tørre med køkkenrullepapir. Klip evt. rester af finner af.
Skær ålene i stykker på 5-6 cm – halestykkerne må gerne være lidt længere.
Kom mel, salt og peber i plasticpose beregnet til fødevarer, ryst det sammen, og kom ålestykkerne i nogle stykker ad gangen, bare så mange som du kan have på stegepanden.
Smelt ca. 30 g fedtstof i en stor pande, og brun ålestykkerne heri.
Tag ålestykkerne af, og læg dem over i et ovnfast fad eller en bradepande, hvor du har lagt et par små klatter smør i bunden. Sæt det i ovnen.
Tør fedtstoffet af panden, og smelt en ny portion, og brun en ny omgang ålestykker, som lægges i det ovnfaste fad, der sættes i ovnen. Fortsæt til alle ålestykker er brunet – slut med halestykkerne, som skal have mindre tid end resten af ålen.
Skru temperaturen op til 175° C, stadig konventionel varme, og sæt fadet i ovnen i 15-20 minutter.