Selvom min opskrift er håndskrevet på en gammel, lettere plettet lap papir, så er jeg ret sikker på, at min mor havde den fra den Den grønne Syltebog, for den brugte hun altid, når hun syltede. Den var laset – og nok lige så plettet som min papirlap.
1stykkeingefær – kan købes fra Santa Maria i de fleste dagligvarebutikker
1kanelstang
1vaniljestang
2tsk.flydende Atamon + Atamon til glassene
Sådan gør du
Skyl tomaterne, og prik dem tæt og dybt med en gaffel.
Bland kogt, koldt vand og eddike, og hæld det over tomaterne – det skal dække helt – hold tomaterne ned i lagen ved at lægge en tallerken eller lignende oven på dem. Lad dem stå i minimum 6 timer, men gerne mere.
Hæld halvdelen af lagen fra – når tomaterne har stået længe nok.
Bring resten af lagen og tomater i kog, og lad det simre i 5 minutters tid.
Tilsæt sukker, nelliker, ingefær og kanel og den flækkede vaniljestang.
Lad det hele koge videre i et kvarters tid, eller til tomaterne er gennemkogte.
Kom tomaterne i et eller flere skoldede, atamonskyllede glas.
Lad lagen koge videre i endnu et kvarters tid, til den er jævn.
Tilsæt Atamon, hæld lagen over tomaterne, og luk for glasset.
Lad tomaterne trække 1-2 uger. Bliver lagen fortyndet af vand fra tomaterne, så si den fra, og kog den ind igen. Tilsæt 1 tsk. flydende Atamon, og hæld den igen over tomaterne.