Dejen kan holde sig i køleskabet i 3-4 dage, så du kan starte med tilberedningen i god tid. Jeg starter som regel om morgenen. Men vil du lave dem samme dag, skal du starte med fyldet, da det skal være helt koldt, inden det fyldes i dejen.
Sigt melet i en skål med en stor overflade – gerne et gammeldags dejfad – og smuldr smørret i.
Hæld saltvandet i lidt ad gangen, til dejen er samlet – det er ikke sikkert, du skal bruge alt vandet. Dejen skal være glat og elastisk at arbejde med.
Læg dejen i en plastikpose beregnet til fødevare, og læg den i køleskabet i ca. ½ times tid. Imens kan du tilberede fyldet.
Empanada fyld
Pil løget, og skær det i små tern.
Pil hvidløgsfeddet, og hak det fint.
Varm smørret op i en gryde, og svits løg og hvidløg i 5 minutters tid, uden at det tager farve.
Tilsæt oksekødet – er der ikke ret meget fedtstof tilbage i gryden, så tilsæt et skvæt olivenolie.
Lad oksekødet stege, til det også har taget farve.
Tilsæt cayennepeber, spidskommen og paprika, og lad det svits med et halvt minuts tid.
Tilsæt rødvinseddiken, og bland det hele godt sammen.
Smag til med salt og peber.
Lad kødfyldet køle helt af i køleskabet.
Tilbage til dejen
Nu skal du i gang med dejen igen.
Del dejen i 12 ca. lige store stykker.
Læg dem alle undtagen et stykke tilbage i posen, og hold den lukket, så dejen ikke tørrer ud.
Rul dejstykket ud i en cirkel på ca. 10-12 cm og med en tykkelse på et par millimeter.
Drys lidt mel på hver side, og læg den i en anden pose med et stykke mellemlægspapir over. Luk posen til.
Tag det næste stykke dej, og gentag proceduren.
Fortsæt til alle dejstykker er rullet ud.
Læg posen i køleskabet, til du skal fylde dine empanadas (dog maks. 3-4 dage, eller de kan fryses og optøes).
Kom ægget i kogende vand i 9-10 minutter. Det skal være 100 % hårdkogt.
Skær ægget i 12 lige store både.
Dræn de sorte oliven.
Tænd ovnen på 225° C, varmluft.
Kom en skefuld kødfyld på hver cirkel dej.
Læg en æggebåd og en oliven ved, og fold dejcirklen rundt om fyldet, så den får facon som en halvmåne.
Dyp en ren finger i lidt vand, fugt kanten, og tryk den godt sammen.
Læg de fyldte empanadas på en bageplade beklædt med bagepapir.
Pisk æg og paprika sammen, og pensl de fyldte empanadas med det.
Bag de fyldte empanadas i 25-30 minutter, til de har fået en flot gylden farve.