Alt du skal bruge til at lave mandelsmør af, er én ingrediens – du har sikkert gættet hvilken – og en god minihakker, blender, foodprocessor eller lignende.
Minimum 100 g usmuttede mandler – da der ikke skal andre ingredienser ikan du lave af stort set den mængde mandler, du har lyst til. Jeg vil dog ikke anbefale at lave af under 100 g, for der skal også være noget for knivene at hive fat i, og der skal jo helst også blive bare en lille portion mandelsmør. Til den portion på billedet er der brugt ca. 150 g mandler (det er en spiseske, der er i glasset).
Sådan gør du
Hæld mandlerne på en stegepande uden fedtstof, skru op for varmen, og rist under omrystning eller -røring, til mandlerne begynder at bevæge sig og blive en smule mørkere.
Nu skal mandlerne hakkes. En kraftig minihakker eller foodprocessor er at foretrække. Hvis du har en ”træt” minihakker, ligesom min, kan det godt blive nødvendigt at holde pauser undervejs, så den ikke brænder sammen, eller at tage stavblenderen til hjælp til sidst.
Hak, hak, hak. Først bliver mandlerne til hakkede mandler. Så bliver de til mandelmel. Herefter til en puré mere eller mindre jævn. Du kan godt stoppe her, så får du en grov konsistens. Men hvis du fortsætter lidt endnu, får du en jævn, tyk masse – mandelsmør. Det er den, jeg foretrækker.
Hæld smørret på et rengjort glas med tilhørende tætsluttende låg, og opbevar det i køleskabet.