Når jeg laver æblegrød i dag, så må jeg indrømme, det er den fine udgave. Jeg kan ikke lide at tygge i seje skræller, og jeg elsker den fine smag af vanilje. En æblegrød bliver dog aldrig mere smagfuld end æblet, der bliver brugt. Der findes flere æbler, der egner sig fortrinligt til grød – Gråsten, Cameo, Filippa, Belle de Boskoop, Guldborg og Cortland er gode valg, men der findes sikkert mange andre.
Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i tynde både eller små tern alt efter ønske.
Skyl æblestykkerne, og kom dem i en gryde med det vand, der hænger ved og evt. lidt mere – ikke mere end ½ dl.
Kog æblerne under låg, til de er kogt ud – det er svært at sige, hvor lang tid det varer, for det kommer an på æblesorten, hvor god den er til at koge ud. Men omkring 10-15 minutter.
Skrab imens kornene ud af vaniljestangen, og gnid dem med ca. 1 skefuld af sukkeret, så kornene skilles ad.
Tilsæt vaniljekorn, vaniljestang og sukker, når æblerne er kogt ud, og kog videre, til grøden har den rigtige konsistens – hvis du har valgt æbler, der har svært ved at koge ud, så giv grøden en tur med stavblenderen. Husk blot at tage vaniljestangen op inden.
Smag evt. til med mere sukker.
Hæld grøden over i en skål, og lad den køle af.
Noter
Æblegrøden kan serveres helt afkølet med mælk og evt. lidt fløde. Eller den kan serveres lun med en kugle vaniljeis og måske et drys høvlet chokolade – se det er en fin dessert!