Jeg ved ikke, hvorfor denne kartoffelgratin er fransk, ud over at ordet ’gratin’ er fransk, men det gør jo ikke blomkålsgratinen fransk. Men den hedder altså fransk kartoffelgratin, og det gør den da unægtelig mere interessant end flødekartofler.
80gost – måske kan du finde en Comté så bliver det da lidt fransk
1½spsk.smør + lidt til at smøre formen med
Salt og hvid peber
Sådan gør du
Tænd ovnen på 200° C.
Skræl kartoflerne, hvis de er gamle og meget grove i skrællen, ellers skyller og skrubber du dem bare grundigt.
Skær kartoflerne i ca. 1 cm tykke skiver.
Pil løget, og skær det i tynde skiver.
Pil hvidløgsfeddet, og hak det fint.
Smør et ovnfast fad, og læg kartoffelskiver og løgskiver lagvis (taglagt), og fordel det hakkede hvidløg over skiverne.
Drys med salt og hvid peber.
Hæld mælk og fløde over. Fadet skal helst have en størrelse, der gør, at kartofler og løg er lige netop dækket med væden.
Drys med revet ost, og læg smørklatter jævnt ud over gratinen.
Sæt gratinen i ovnen i ca. 40 minutter, til kartoflerne er møre. Bagetiden afhænger meget af fadets størrelse og materiale, samt hvor tykke kartoffelskiverne er, og hvor tæt de ligger. Det afhænger selvfølgelig også af, om du kan lide kartoflerne med en anelse bid, eller de skal være bløde som smør.