Jeg er ikke kræsen – plejer jeg at prale med – men indrømmet, der er nogle ting, jeg ikke spiser, og nogle ting jeg ikke bryder mig om, men godt kan spise. Aubergine og squash hører til i den sidstnævnte kategori, så jeg køber det normal ikke.Så ideen med at tilberede musakaen med kartofler lå ikke fjernt. Men jeg er af den overbevisning, at man skal prøve noget nyt engang imellem, så den variant med kartoflen må komme en anden dag. For her bruger vi aubergine, og jeg må sige jeg blev positivt overrasket.
500ghakket lammekød – vi brugte lammeculotte og hakkede den selv i kødhakkeren. Det vil nogen måske synes er syndmen hvorfor skal hakket kød altid være det ringeste, hakket kød må også gerne have en lækker smag
Skær top og bund af auberginerne, skær auberginerne i ca. ½ cm tykke skiver, og læg dem i et dørslag med lidt salt mellem lagene. Lad dem dryppe af i ca. ½ time.
Hak løget imens.
Dup de afdryppede aubergineskiver tørre med køkkenrulle, og steg dem for svag varme i ca. 1/3 af olien, til de er møre – det tager 3-4 minutter.
Tag dem af panden, og læg dem på et fedtsugende underlag – for eksempel køkkenrulle.
Hæld resten af olien på panden, og svits løgene.
Tilsæt det hakkede kød, og steg videre, til kødet er ved at være gennemstegt.
Tilsæt tomater, allehånde, persille og lidt salt og peber, og lad det hele simre i 20-25 minutter.
Tænd ovnen på 180° C.
Pisk mel og lidt af mælken sammen i en lille gryde.
Tilsæt smør og resten af mælken, og kog op under omrøring.
Lad saucen koge i ca. 5 minutter under omrøring.
Tag gryden af varmen, og tilsæt æggeblomme og muskatnød, og smag saucen til med salt og peber. Det er også det, der kaldes en bechamelsauce.
Anret i et dybt ovnfast fad af passende størrelse skiftevis aubergineskiver og kød. Afslut med aubergineskiver, og hæld bechamelsaucen jævnt ud over det hele, og riv osten ud over til slut.
Bag musakaen i ovnen i ca. 45 minutter, til den er gylden.
Servér musaka med salat eller brød eller begge dele, for eksempel salaten fattoush.