Kartoflerne kan steges i alt slags fedtstof – olie, smør, fedt – og kan krydres med lige nøjagtigt dit yndlingskrydderi og selvfølgelig noget der harmonerer med de smage, der er i den ret, kartoflerne skal serveres til. Men her får du grundopskriften på råstegte kartofler.
700-800gkartofler – eller hvor meget I nu plejer at spise
100gfedtstof – eller godt og vel 1 dl olie – eller en blanding – f.eks. ½ dl olie og 50 g smør
tørrede eller friske krydderurter efter eget valg
Salt og peber
Sådan gør du
Skræl, eller skrub kartoflerne – er de ikke for grove, gamle og kedelige i skrællen, smager de faktisk skønt med skræl på og får også et lækkert rustikt udtryk.
Skær kartoflerne i halve, kvarte, skiver, tern, eller behold dem hele, hvis de er små.
Varm fedtstoffet op på en varm pande. Det skal være så det syder, når du kommer kartoflerne i. Prøv evt. med et lille stykke kartoffel eller en brødterning, inden du kommer kartoflerne i.
Kom kartoflerne i, skru ned på middel varme, og steg kartoflerne på alle sider, til de har en flot, gylden og ensartet farve og er møre. Hvor lang tid det varer, afhænger naturligvis af størrelsen på kartoflerne og størrelsen på portionen. Det tog ca. 20 minutter med dem på billedet.
Tilsæt evt. friske eller tørrede krydderurter.
Tag kartoflerne op med en hulske, og læg dem på fedtsugende papir – f.eks. et stykke køkkenrullepapir – og krydr med salt (gerne flagesalt) og friskkværnet peber.