Som nævnt kan du bruge alle slags rodfrugter til rodfrugtmos, men skal den også tage sig flot ud, bør du vælge nogle med forskellige farver og evt. også komme lidt grønt i. Jeg bruger i alt 1½ kg blandede rodfrugter til fire personer. F.eks. fordelt som i opskriften herunder.
Skræl alle rodfrugterne, og skær dem i mindre stykker.
Læg rodfrugterne i en gryde med vand, så det lige dækker.
Bring vandet i kog, skru ned for varmen, og lad rodfrugterne koge, til de er helt møre – sådan ca. 20 minutters tid afhængig af størrelse.
Hæld vandet fra, og lad rodfrugterne dampe af.
Mos rodfrugterne groft med en kartoffelmoser.
Varm mælken op – bruger du kold mælk, køler du rodfrugtmosen ned.
Tilsæt smørret, og pisk godt med et piskeris.
Tilsæt mælken lidt ad gangen, til mosen har den rette konsistens og luftighed.
Smag til med muskatnød, salt og peber.
Vil du have en endnu grovere rodfrugtmos kan du skrubbe kartoflerne i stedet for at skrælle dem, så der kommer skræl med i mosen. Undlad også at piske for kraftigt, så du pisker alle klumperne ud.