Som nævnt bliver rødgrød kogt på røde bær – hindbær, ribs og jordbær. Nogle bruger også rabarber og kirsebær. Men du kan også komme mørkere bær i – som brombær, blåbær, solbær osv. Blandede bær, som det passer til årstiden – eller til haven eller fryserens indhold.
750gblandede bær – brug helst nogenlunde lige meget af hver type bær
7½dlvand
150-200gsukker
Ca. 60-70 g kartoffelmel pr. liter saft
Sådan gør du
Skyl og rens bærrene/frugten – bruger du ribs, behøver de ikke ribbes, solbær behøver ikke klippes, og kirsebær skal ikke udstenes.
Kog bærrene under låg i vandet, til bærrene begynder at blive bløde og saft og kraft koger ud af dem. Det tager ca. 30-35 minutter.
Si saften fra, mål hvor meget saft der er, og hæld den tilbage i den skyllede gryde. Bring den i kog, tilsæt sukker, og smag til.
Lav en jævning af den mængde kartoffelmel rørt ud i lidt koldt vand, der passer til mængden af saft.
Tag gryden af varmen, og hæld jævningen i saften, og pisk kraftigt rundt.
Hæld grøden over i serveringsskålen, drys evt. med lidt sukker, så den ikke trækker skind, og lad den køle af.
Serveres med fløde – evt. blandet med lidt mælk.
Noter
Opskriften herover er den måde min mor og bedstemor lavede rødgrød på. Og er – bortset fra den med rødvinen – den oprindelige opskrift. Altså grød lavet på rød saft. Det frasiede frugtkød blev kogt videre til kompot eller marmelade – vel at mærke, hvis der ikke var stilke og lignende i.